Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Decoders

 • Eigenlijk heb je geen keus. Je krijgt van de aanbieder het (door de aanbieder gekozen) apparaat in bruikleen. Meestal kun je een ander, uitgebreider, apparaat kopen of huren. Sommige aanbieders verplichten je om een 'startpakket' te kopen, met daarin een decoder. Meestal is het wel mogelijk zelf alsnog een (extra) apparaat aan te schaffen en aan te sluiten, dat is dan op eigen risico.

  Als je er zelf eentje koopt, let dan op dat het een goedgekeurde decoder is. Op de websites van bijvoorbeeld Ziggo, Caiway en CanalDigitaal zijn lijsten te vinden van door hen goedgekeurde decoders.

 • Voordat je televisie het digitale signaal kan tonen, moet het eerst worden ‘vertaald’ door een decoder. Met digitale televisie krijg je een signaal in huis dat bestaat uit enen en nullen. Dat is anders dan met analoge televisie. In een decoder zit een digitale tuner die in staat is om de stroom van enen en nullen om te zetten naar beeld.

  In een decoder zit ook vaak een zogenaamde smartcard-lezer of een chip. Hierop staan de gegevens van jouw abonnement. De aanbieders van digitale televisie versleutelen het digitale signaal dat ze versturen, alleen de zenders die bij je abonnement horen, mogen door de decoder ontsleuteld worden zodat je ze kunt bekijken. Vandaar dat de telecomproviders jou voorzien van hun eigen 'kastje'.

  Over het algemeen is de smartcard vervangen door een ingebouwde chip.
   

 • Er is een alternatief voor een losse decoder om toch digitaal televisie te kijken. In veel televisies zijn tegenwoordig digitale tuners ingebouwd. Dit zijn vaak tuners voor digitale televisie via een kamerantenne (DVB-T(2) en via de kabel (DVB-C). Maar we zien ook steeds meer tv's die daarnaast nog een DVB-S tuner hebben voor digitale satelliet-tv.
  (Bron: Consumentenbond)

 • Een decoder is een andere naam voor ontvanger, receiver of settopbox. Het betreft het kastje, dat ongeveer zo groot is als een modem of dvdspeler, dat nodig is om de digitale signalen leesbaar te maken voor het tv-toestel. Dit apparaat wordt aangesloten op de tv.

  Er zijn 4 soorten decoders: DVB-C voor digitale televisie via de kabel, DVB-T dan wel DVB-T2 (via de ether), DVB-S (via de satelliet) en IP-TV (via internetverbinding). Met de meeste decoders kun je ook HD-zenders ontvangen.

 • Er zijn verschillende technieken voor digitale televisie met elk een eigen type decoder. Deze decoders zijn niet uitwisselbaar.

  • DVB-C decoder voor digitale televisie via de kabel (bijvoorbeeld bij Caiway, Delta of Ziggo)
  • DVB-T decoder voor digitale televisie via de ether (bijvoorbeeld bij KPN Digitenne). Vanaf april 2019 wordt DVB-T niet meer ondersteund, dit wordt vervangen door DVB-T2.
  • DVB-S decoder voor digitale televisie via de satelliet (bij CanalDigitaal)
  • IPTV decoder voor digitale televisie via DSL/VDSL/glasvezel (bijvoorbeeld bij KPN, Online.nl of Tele2)

  De meeste decoders zijn geschikt voor ontvangst van HD zenders, oudere decoders zijn ook geschikt voor SD zenders. En er zijn decoders waarmee je kunt opnemen. Zulke decoders hebben een ingebouwde harde schijf en worden ook wel Personal Video Recorder (PVR) genoemd. Nog een verschil tussen decoders is de mogelijkheid om met interactieve tv te werken: niet elke decoder biedt alle mogelijkheden.