Decoders

 • Hoe kom ik aan een decoder?

  Bij veel aanbieders van digitale televisie heb je eigenlijk geen keus. Je koopt of krijgt het apparaat in bruikleen dat de aanbieder heeft geselecteerd.

  Het model kan wel afhangen van je eigen wensen, zoals het kijken van zenders in HD en het wel of niet kunnen opnemen van zenders. Dit gaat zo bij UPC, KPN (zowel voor Digitenne als voor Interactieve TV), Tele2, Scarlet en T-Mobile (voorheen Online). Al kun je bij KPN Digitenne wel kiezen tussen een huurdecoder of een koopdecoder.

  Bij CanalDigitaal (satelliet) en kabelaars als Ziggo, Caiway en Delta moet je zelf een decoder kopen. Dat kan via een installatiepakket dat de provider samenstelt, met daarin een specifieke decoder of PVR.  

  Let op wanneer je er zelf eentje koopt dat het een goedgekeurde decoder is. Op de websites van bijvoorbeeld Ziggo, Caiway en CanalDigitaal zijn lijsten te vinden van door hen goedgekeurde decoders.

 • Hoe werkt een decoder?

  Voordat je televisie het digitale signaal kan tonen, moet het eerst worden ‘vertaald’ door een decoder. Met digitale televisie krijg je een signaal in huis dat bestaat uit enen en nullen. Dat is anders dan met analoge televisie. In een decoder zit een digitale tuner die in staat is om de stroom van enen en nullen om te zetten naar beeld.

  In een decoder zit ook vaak een zogenaamde smartcard-lezer. Deze leest de smartcard met gegevens over jouw abonnement uit. De aanbieders van digitale televisie versleutelen namelijk vaak het digitale signaal dat ze versturen. Alleen de zenders die bij je abonnement horen, mogen door de decoder ontsleuteld worden zodat je ze kunt bekijken.

  Zo'n smartcard krijg of koop je van je aanbieder van digitale televisie en plaats je in de smartcardlezer van de decoder. Alleen KPN Interactieve TV en Tele2 gebruiken geen smartcard.
   

 • Kan ik digitaal kijken zonder decoder?

  Er is een alternatief voor een losse decoder om toch digitaal televisie te kijken. Veel platte televisies hebben tegenwoordig digitale tuners ingebouwd. Dit zijn vaak tuners voor digitale televisie via een kamerantenne (DVB-T) en via de kabel (DVB-C). Maar we zien ook steeds meer tv's die daarnaast nog een DVB-S tuner hebben voor digitale satelliet-tv.
  (Bron: Consumentenbond)

 • Wat is een decoder?

  Een decoder is een andere naam voor ontvanger, receiver of settopbox. Het betreft het kastje, dat ongeveer zo groot is als een modem of videorecorder, dat nodig is om de digitale signalen leesbaar te maken voor het tv-toestel. Dit apparaat wordt aangesloten op de tv.

  Er zijn 4 soorten decoders: DVB-C voor digitale televisie via de kabel, DVB-T (via de ether), DVB-S (via de satelliet) en IP-TV (via internetverbinding). Met de meeste decoders kun je ook HD-zenders ontvangen.

 • Wat voor decoders zijn er?

  Er zijn verschillende technieken voor digitale televisie met elk een eigen type decoder. Deze decoders zijn niet uitwisselbaar.

  • DVB-C decoder voor digitale televisie via de kabel (b.v. bij UPC of Ziggo)
  • DVB-T decoder voor digitale televisie via de ether (b.v. bij KPN Digitenne)
  • DVB-S decoder voor digitale televisie via de satelliet (bij CanalDigitaal)
  • IPTV decoder voor digitale televisie via ADSL/VDSL/glasvezel (KPN Interactieve TV of Tele2)

  Sommige decoders zijn ook geschikt voor ontvangst van HD zenders, naast de gewone SD zenders. Daarnaast zijn er decoders waarmee je kunt opnemen. Zulke decoders hebben een harde schijf ingebouwd en worden ook wel Personal Video Recorder (PVR) genoemd. Nog een verschil tussen decoders is de mogelijkheid om met interactieve tv te werken: niet elke decoder is daarvoor geschikt.