Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

Woordenlijst TV

 • De afkorting 4K wordt vaak gebruikt als synoniem voor Ultra HD televisie. Iets wat eigenlijk niet helemaal juist is. De term 4K stamt van oorsprong uit de filmindustrie, waar het wordt gebruikt om een iets hogere resolutie van 4.096 pixels per beeldlijn aan te duiden (bekendste 4K film is vooralsnog Avatar, van James Cameron). Er is ook een 8K televisie variant, die heeft een resolutie die 16 keer zo hoog is als die van HDTV. Dit wordt ook wel SHV (Super Hi-Vision) genoemd.

  Ultra HD is een relatief nieuwe tv-standaard (ontstaan rond 2012), die meer dan 8 miljoen beeldpunten levert in een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Dit is precies vier maal de resolutie van HDTV, vandaar 4K. Meestal worden de afkorting Ultra HD of 4K gebruikt als men het heeft over de kijkervaring van een Ultra HD tv-scherm. Deze resolutie komt vooral tot zijn recht als je een hele grote televisie hebt, of als je er vlak voor gaat zitten.

   Resolutie
   UHD  3.840 × 2.160 pixels
   4K UHD  4.096 × 2.160 pixels
   5K  5.120 × 2.880 pixels
   8K UHD  7.680 × 4.320 pixels

  Toekomst televisie?

  Er werd gestreefd om 4K in 2017 als nieuwe standaard te hebben neergezet, als opvolger van HDTV. Dit is niet gehaald, maar het aanbod groeit en de term 4K raakt ingeburgerd. Voor het beste resultaat heb je niet alleen een 4K televisie nodig, maar ook 4K zenders. Medio 2019 kun je alleen bij KPN een abonnement afsluiten waarbij je toegang hebt tot drie 4K zenders en (als je daar een abonnement hebt) Netflix 4K.

  5K en 8K

  De 5K resolutie maakt langzaam zijn opgang. Van oorsprong wordt 5K vooral toegepast in computerschermen. Deze variant heeft 5.000 pixels per beeldlijn. Er zijn meer mogelijkheden met 8K. Tot 2019 was Samsung de alleenheerser op het gebied van 8K televisie(s). In de loop van 2019 gaan merken zoals LG en Sony ook 8K apparaten aanbieden.

 • Blokkerigheid is digitale ruis, want ook digitale signalen kunnen worden verstoord: door atmosferische storing, door een te lange kabel naar de tuner of door de lage bitrate waarmee een digitaal kanaal wordt aangeboden. Overigens: hoe groter de schotel, hoe minder de kans op storingen.
  (bron: Consumentenbond)

 • DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Dit systeem maakt digitale radiouitzendingen mogelijk. DAB uitzendingen hebben absoluut geen ruis. DAB+ is een verbeterde versie van dezelfde techniek. Heb je een DAB-radio van voor 2013 dan werkt deze niet in combinatie met DAB+.

 • Een decoder is een andere naam voor ontvanger, receiver of settopbox. Dit is het kastje dat nodig is om de digitale signalen leesbaar te maken voor het tv-toestel. Dit apparaat, dat ongeveer zo groot is als een modem of dvd-speler, moet aangesloten worden op de televisie, om zo digitale beelden op je scherm te krijgen.

 • DVB staat voor Digital Video Broadcast. Het is de Europese standaard voor digitale televisie. Dat wil zeggen dat je de televisiezenders ontvangt in superieure kwaliteit.

 • DVB-C: Digital Video Broadcast voor kabel (cable).

 • DVB-S: Digital Video Broadcast voor satelliet.

 • DVB-T: Digital Video Broadcast via de ether (terrestrial). In 2019 stopt KPN met het doorgeven van DVB-T signalen, dit wordt vanaf oktober 2018 gefaseerd vervangen door DVB-T2. Met DVB-T2 is het mogelijk HD-zenders te ontvangen.

 • EPG staat voor Elektronische Programma Gids. Met de EPG kunt u via uw tv-toestel de tv-programma`s doorbladeren. Het is mogelijk de programma`s van alle beschikbare zenders te raadplegen van vandaag tot enkele dagen verder.

 • HDTV staat voor High Definition Television. Dit is de meest geavanceerde vorm van digitale televisie met een resolutie van 1080 beeldlijnen. De beeldverhouding is daarbij hetzelfde als bij de huidige breedbeeldtelevisies (16:9 in plaats van de gebruikelijke 4:3).

 • IPTV is digitale televisie via een internetverbinding.

 • Low Noise Block. Ontvangstkop op de satellietschotel. Versterkt het door de schotel ontvangen signaal en brengt het op de juiste frequentie zodat het via een coaxkabel naar de decoder getransporteerd kan worden.

 • Een handig hulpmiddel om de schotel precies op de satelliet te kunnen richten.

 • SDTV staat voor Standard Definition Television. Met een resolutie van 640 lijnen is dit al beter dan de beste resolutie van analoge televisie.

 • Settopbox is een andere naam voor ontvanger, receiver of decoder. Het kastje dat nodig is om de digitale signalen leesbaar te maken voor het tv-toestel. Dit apparaat dat ongeveer zo groot is als een modem of videorecorder, moet aangesloten worden op de tv, om zo digitale beelden op uw scherm te krijgen.

 • Op de smartcard staan de ontvangstrechten van de gebruiker. Deze moet in de decoder worden gestoken en maakt de versleutelde signalen zichtbaar. In de meeste decoders zit anno 2018 een chip ingebouwd die de functie van de smartcard over neemt.

 • Twee tuners in 1 decoder. Maakt het mogelijk om naar het ene programma te kijken en tegelijkertijd een ander op te nemen. Vrijwel alle PVR's hebben 2 of meer tuners en zijn dus ook twintuners.

 • Ultra HD is een nieuwe tv-standaard, die meer dan 8 miljoen beeldpunten levert in een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Dit is precies vier maal de resolutie van HDTV. De afkorting 4K wordt vaak gebruikt als synoniem voor Ultra HD. Iets wat eigenlijk niet helemaal juist is, aangezien de term 4K oorspronkelijk uit de filmindustrie stamt, waar het wordt gebruikt om een iets hogere resolutie van  4.096 pixels per beeldlijn aan te duiden.

  Meestal worden de afkorting Ultra HD of 4K gebruikt als men het heeft over de kijkervaring van een Ultra HD Tv-scherm. Deze tv's beschikken over een raster van 3840 x 2160 pixels.

 • Geeft de abonnee de mogelijkheid op een willekeurig tijdstip te kiezen welke film of welk programma wordt bekeken. Je betaalt per programma.

 • MHL staat voor Mobile High-Definition Link en wordt gebruikt om bijvoorbeeld een telefoon of tablet aan te sluiten op een tv om video’s te bekijken. De connector ondersteunt de overdracht van HD-beelden en surroundsound tussen apparaten als telefoon, tablets, HD-tv’s enzovoort. 

  Naast het feit dat je via MHL full HD videobestanden eenvoudig op tv weer kunt geven, biedt de standaard nog een aantal voordelen. De micro USB poort die je gebruikt, kan ook gebruikt worden voor het opladen van je tablet of het overzetten van gegevens naar een laptop of PC. Ook wordt je tablet of smartphone, wanneer via MHL verbonden met een HDTV, automatisch opgeladen tijdens het afspelen. Daarnaast kun je de afstandsbediening van de HDTV gebruiken om de content op je tablet of smartphone te bedienen.

Voordelen Digitelevisie.nl
 • Minimaal € 20 cashback
 • Gratis onafhankelijk advies
 • Alle providers
 • 24 jaar ervaring
 • Deskundige klantenservice

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.