Woordenlijst TV

• 4K

De afkorting 4K wordt vaak gebruikt als synoniem voor Ultra HD televisie. Iets wat eigenlijk niet helemaal juist is, aangezien de term 4K oorspronkelijk uit de filmindustrie stamt, waar het wordt gebruikt om een iets hogere resolutie van 4.096 pixels per beeldlijn aan te duiden (bekendste 4K film is vooralsnog Avatar, van James Cameron). Er zijn inmiddels mobiele telefoons die zijn uitgerust met een 4K video camera.

Er is ook een 8K televisie variant, die heeft een resolutie die 16 keer zo hoog is als die van HDTV, dit wordt daarom ook wel SHV (Super Hi-Vision) genoemd.

Ultra HD is een releatief nieuwe tv-standaard (ontstaan rond 2012), die meer dan 8 miljoen beeldpunten levert in een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Dit is precies vier maal de resolutie van HDTV, vandaar 4K. Meestal worden de afkorting Ultra HD of 4K gebruikt als men het heeft over de kijkervaring van een Ultra HD Tv-scherm. Deze tv's beschikken over een raster van 3840 x 2160 pixels. Dit komt vooral tot zijn recht als je beschikt over een hele grote televisie, of als je er vlak voor gaat zitten.

Toekomst televisie

Televisie fabrikanten streven ernaar om 4K in 2017 als nieuwe standaard te hebben neergezet, als opvolger van HDTV.

• Blokkerigheid

Blokkerigheid is digitale ruis, want ook digitale signalen kunnen worden verstoord: door atmosferische storing, door een te lange kabel naar de tuner of door de lage bitrate waarmee een digitaal kanaal wordt aangeboden. Overigens: hoe groter de schotel, hoe minder de kans op storingen.
    (bron: Consumentenbond)

• DAB

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Dit systeem maakt digitale radiouitzendingen mogelijk. DAB uitzendingen hebben absoluut geen ruis. DAB+ is een verbeterde versie van dezelfde techniek. Heb je een DAB-radio van voor 2013 dan werkt deze niet in combinatie met DAB+.

• Decoder of ontvanger

Een decoder is een andere naam voor ontvanger, receiver of settopbox. Het kastje dat nodig is om de digitale signalen leesbaar te maken voor het tv-toestel. Dit apparaat dat ongeveer zo groot is als een modem of videorecorder, moet aangesloten worden op de tv, om zo digitale beelden op je scherm te krijgen.

• DVB

DVB staat voor Digital Video Broadcast. Het is de Europese standaard voor digitale televisie. Dat wil zeggen dat je de televisiezenders ontvangt in superieure kwaliteit.

• DVB-C

DVB-C: Digital Video Broadcast voor kabel (cable).

• DVB-S

DVB-S: Digital Video Broadcast voor satelliet.

• DVB-T

DVB-T: Digital Video Broadcast via de ether (terrestrial)

• EPG

EPG staat voor Elektronische Programma Gids. Met de EPG kunt u via uw tv-toestel de tv-programma`s doorbladeren. Het is mogelijk de programma`s van alle beschikbare zenders te raadplegen van vandaag tot enkele dagen verder.

• HDTV

HDTV staat voor High Definition Television. Dit is de meest geavanceerde vorm van digitale televisie met een resolutie van 1080 beeldlijnen. De beeldverhouding is daarbij hetzelfde als bij de huidige breedbeeldtelevisies (16:9 in plaats van de gebruikelijke 4:3).

• IPTV

IPTV is digitale televisie via een internetverbinding.

• LNB (ontvangstkop)

Low Noise Block. Ontvangstkop op de satellietschotel. Versterkt het door de schotel ontvangen signaal en brengt het op de juiste frequentie zodat het via een coaxkabel naar de decoder getransporteerd kan worden.

• MHL

MHL staat voor Mobile High-Definition Link en wordt gebruikt om bijvoorbeeld een telefoon of tablet aan te sluiten op een tv om video’s te bekijken. De connector ondersteunt de overdracht van HD-beelden en surroundsound tussen apparaten als telefoon, tablets, HD-tv’s enzovoort.

Naast het feit dat je via MHL full HD videobestanden eenvoudig op tv weer kunt geven, biedt de standaard nog een aantal voordelen. De micro USB poort die je gebruikt, kan ook gebruikt worden voor het opladen van je tablet of het overzetten van gegevens naar een laptop of PC. Ook wordt je tablet of smartphone, wanneer via MHL verbonden met een HDTV, automatisch opgeladen tijdens het afspelen. Daarnaast kun je de afstandsbediening van de HDTV gebruiken om de content op je tablet of smartphone te bedienen.

• Satfinder

Een handig hulpmiddel om de schotel precies op de satelliet te kunnen richten.

• SDTV

SDTV staat voor Standard Definition Television. Met een resolutie van 640 lijnen is dit al beter dan de beste resolutie van analoge televisie.

• Settopbox

Settopbox is een andere naam voor ontvanger, receiver of decoder. Het kastje dat nodig is om de digitale signalen leesbaar te maken voor het tv-toestel. Dit apparaat dat ongeveer zo groot is als een modem of videorecorder, moet aangesloten worden op de tv, om zo digitale beelden op uw scherm te krijgen.

• Smartcard

Op de smartcard staan de ontvangstrechten van de gebruiker. Deze moet in de decoder worden gestoken en maakt de versleutelde signalen zichtbaar.

• Twintuner

Twee tuners in 1 decoder. Maakt het mogelijk om naar het ene programma te kijken
    en tegelijkertijd een ander op te nemen. Vrijwel alle PVR's hebben 2 of meer tuners en zijn dus ook twintuners.

• Ultra HD

Ultra HD is een nieuwe tv-standaard, die meer dan 8 miljoen beeldpunten levert in een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Dit is precies vier maal de resolutie van HDTV. De afkorting 4K wordt vaak gebruikt als synoniem voor Ultra HD. Iets wat eigenlijk niet helemaal juist is, aangezien de term 4K oorspronkelijk uit de filmindustrie stamt, waar het wordt gebruikt om een iets hogere resolutie van  4.096 pixels per beeldlijn aan te duiden.

Meestal worden de afkorting Ultra HD of 4K gebruikt als men het heeft over de kijkervaring van een Ultra HD Tv-scherm. Deze tv's beschikken over een raster van 3840 x 2160 pixels.

• Video on demand

Geeft de abonnee de mogelijkheid op een willekeurig tijdstip te kiezen welke film of welk programma wordt bekeken. Je betaalt per programma.