Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

Oude Ziggo decoder? Aantal zenders niet meer te bekijken

door Els Werkman 1 reactie

Logo ZiggoOp 27 december 2020 is Ziggo gestart met het langzamerhand uitzetten van MPEG2. Dit is een verouderde techniek voor het doorgeven van tv-zenders. Ziggo gebruikt inmiddels MPEG4, en ook de meeste Ziggo-klanten doen dat. Maar nu blijkt dat er toch nog een aanzienlijke groep klanten is met een oude tv of MPEG2 decoder. Dit geldt vooral voor de tweede televisie op slaap- of logeerkamer. Wat is het probleem? Bij deze klanten blijft een klein aantal zenders op zwart staan.

Lokale zenders op zwart

humax-ie-fox-ziggo.PNGVoor veel mensen die nog zo'n oud kastje in gebruik hebben -bijvoorbeeld een Humax IR-FOX- kwam de uitfasering van MPEG2 onverwacht. Vooral ook omdat er geen ruchtbaarheid aan gegeven was. En dat was weer een gevolg van het feit dat Ziggo veronderstelde dat het uitfaseren van de MPEG2 techniek weinig klanten zou raken. Het gaat weliswaar om een relatief kleine groep, maar die mensen zijn actief op zoek naar een verklaring voor het verdwijnen van bepaalde zenders. TotaalTV besteedde eerder aandacht aan deze kwestie en toen bleek dat zelfs Ziggo medewerkers niet op de hoogte waren.

  • In een deel van het Ziggo-verzorgingsgebied zijn lokale omroepen inmiddels niet meer in MPEG2 te ontvangen 
  • Je hebt hier alleen last van als je een kastje of een televisie met een module hebt, ouder dan 8 jaar
  • Een nieuw kastje dat geschikt is voor HD DVB-C2  (die kastjes zijn geschikt voor MPEG4) is de oplossing

Waarom doet Ziggo dit?

Belangrijkste reden is dat Ziggo signalen niet meer hoeft over te zetten van de ene techniek naar de andere. En kan stoppen met het doorgeven van beide signalen. Dit scheelt bandbreedte. Bovendien is de MPEG2 techniek niet geschikt voor het doorgeven van HD-televisie. Door het uitschakelen van deze techniek ontstaat de mogelijkheid alle zenders in HD aan te bieden. 

Gepubliceerd: donderdag 31 december 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Reacties (1)

Geplaatst door: H.G.Brinkman ()

kan ik mijn humax decoder ( die ik thuis gebruik)ook gebruiken op de camping voor mijn caravan op een tv met scart aansluiting
de camping zend uit voor HD, MPEG-4 en DVT2
ik wacht uw reactie graag af
groeten Henk Brinkman

Opmerking van de redactie op 07-04-2021
Voor zover wij weten ondersteunen de Humax decoders van Ziggo alleen DVB-C (kabel). Voor DVB-T2 heeft u een ander kastje nodig, u kunt dan NPO 1, 2 en 3 ontvangen.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.