Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

KPN start met gratis digitale tv-uitzendingen

In de Randstad start Digitenne van KPN vandaag met het gratis digitaal uitzenden van de radio en televisie-signalen van de landelijke publieke en de regionale omroepen.

Het betreft de televisiezenders Nederland 1, 2 en 3 en de regionale TV: RTV Noord Holland, RTV Utrecht, RTV Rijnmond, RTV West.

Daarnaast worden ook de volgende radiozenders digitaal uitgezonden: Radio 1, 2, 4 en 5, 3FM, de Concertzender en de regionale radio: Radio Noord Holland, Radio M, Radio West en Radio Rijnmond.

Voor de ontvangst is alleen een digitale ontvanger nodig, geen smartcard of abonnement. Dit komt omdat het hier gaat om zogeheten free to air- uitzendingen. De digitale ontvangers zijn te koop bij electronica-zaken.

Buiten de Randstad vindt de omschakeling van analoge naar digitale etheruitzendingen in de nacht van 10 op 11 december a.s. plaats. Vanaf dat moment zullen de publieke tv-zenders in het hele land gratis digitaal ontvangen kunnen worden. Buiten de Randstad komt ontvangst van de publieke radiozenders beschikbaar in de maanden daarna, zo heeft KPN vandaag laten weten. 

Nederland is het eerste land in Europa dat volledig overschakelt op digitale ethertelevisie. Met de omschakeling wordt elf miljoen euro per jaar bespaard op de kosten van analoge etheruitzendingen.

Ongeveer 74 duizend Nederlandse huishoudens kijken thuis uitsluitend televisie via de analoge ether, volgens het ministerie van Economische Zaken. Er zijn ook mensen die analoge televisie kijken via een 'spriet'- of 'harkantenne' in hun vakantiehuisje of op hun tweede toestel. In totaal zou het om ongeveer 220 duizend huishoudens gaan.

Zie ook: Signaal op digitaal

Gepubliceerd: woensdag 8 november 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.