Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

KPN mag Nozema overnemen

KPN mag zendbedrijf Nozema overnemen.  Dat maakte toezichthouder Nederlandse Mededingingsautoriteit dinsdag bekend. Nozema is het bedrijf dat radio- en televisiesignalen verspreidt.

Wel moet het telecombedrijf een deel van de zendmasten verkopen. Het betreft die zendmasten, die onder andere gebruikt worden voor de doorgifte van analoge FM-radio.

KPN betaalt een bedrag van 75 miljoen euro voor de onderneming. KPN neemt Nozema over om zich verder te ontwikkelen tot een aanbieder van verschillende media, zoals snel internet en televisie. Met Nozema in handen gaat het concern in heel Nederland digitale televisie via de ether versneld uitrollen. KPN biedt consumenten vanaf eind 2006 een digitaal alternatief voor de kabel. Het bedrijf wil de landelijke en regionale publieke omroepen digitaal uitzenden zonder dat eindgebruikers een betaald maandabonnement hoeven te nemen.

Nozema heeft een belang van 40 procent in Digitenne, ook een aanbieder van digitale televisie. KPN heeft zelf een evengroot belang in Digitenne, waarmee het nu 80 procent in handen krijgt.

Update: KPN krijgt door de overname ook de beschikking over de DVB-T-vergunning van Digitenne. DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) is een standaard voor het uitzenden van digitale radio-, televisie- en datasignalen via de ether. Met deze vergunning kan KPN ook dergelijke digitale signalen naar mobiele telefoons zenden door middel van de DVB-H(andheld) standaard.

Aangezien andere partijen niet over zo'n vergunning beschikken, zou KPN concurrenten op het gebied van mobiele telecommunicatie de toegang tot de DVB-H-standaard kunnen weigeren. Dit geldt met name voor mobiele televisiediensten, waardoor concurrentie belemmerd kan worden.

Dit zou echter ook kunnen gebeuren wanneer de overname niet zou plaatsvinden volgens de Mededingingsautoriteit. De NMa is van mening dat de mededinging op het gebied van mobiele telecommunicatie niet echt wordt belemmerd als gevolg van deze overname. In tegenstelling tot mobiele televisiediensten bestaan er voor mobiele datadiensten voldoende alternatieven voor DVB-T/H, zoals WiFi en UMTS.  

Zie ook: KPN Digitale TV

Gepubliceerd: woensdag 8 maart 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.