Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Dit weekend definitief einde analoog tv-signaal

In het weekeinde van 10 en 11 december valt definitief het doek voor het analoge tv-signaal. Dat betekent voor ongeveer 74.000 huishoudens dat televisieontvangst via de hark- of sprietantenne alleen niet meer mogelijk is.

Wat gaat er veranderen?
Na 55 jaar zal in de nacht van 10 op 11 december analoge ethertelevisie vervangen worden door digitale ethertelevisie. In eerste instantie zullen de digitale zenders alleen de publieke omroepen Ned 1, 2 en 3 en de regionale omroepen uitzenden. Deze zijn gratis te ontvangen maar daar zijn wel een decoder (kosten tussen de 40 en 80 euro) en een antenne (rooftop, raamantenne of binnenantenne) voor nodig.  Voor het ontvangen van commerciële omroepen moeten maandelijks abonnementskosten worden betaald.

Voor wie gaat er wat veranderen?
Er gaat alleen iets voor u veranderen als u nu analoge ethertelevisie heeft. Dit heeft u als u een
‘sprietantenne’ op uw tv of een ‘harkantenne’ op uw dak heeft. Om televisie te kunnen blijven kijken moet u voor 11 december 2006 een alternatief kiezen. Dat geldt voor iedereen die analoge ethertelevisie kijkt. Dus ook voor binnenvaartschippers, kermisondernemers en recreanten, bijvoorbeeld op de camping. Ook als u op een tweede of derde televisietoestel tv kijkt via analoge ether, moet u voor een andere manier van televisie-ontvangst kiezen.

Wie gaat er niet overschakelen?
Als u kabeltelevisie, tv via de satelliet, internet tv of digitale ethertelevisie heeft dan verandert er voor u niets.

Waarom overschakelen?
Sinds 1951 verspreidt de publieke omroep zijn programma's via een analoog ethersignaal door de lucht. In dat jaar kende ons land vijfhonderd televisietoestellen. Het analoge signaal gebruikt nu veel ruimte in de ether die nodig is om nieuwe technieken overal te kunnen aanbieden. Bovendien kost het 11 miljoen euro per jaar. Via radiospotjes en advertenties in kranten worden antennegebruikers sinds drie maanden gewaarschuwd voor de op handen zijnde verandering.

Publieke en regionale omroepen
Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroep zijn vanaf 11 december 2006  in heel Nederland zonder abonnement te ontvangen via de digitale ether en via de satelliet. Wel moet u voor digitale etherontvangst eenmalig een digitale ontvanger (decoder) aanschaffen en voor televisie via de satelliet een schotelontvanger en een decoder met smartcard.

Landelijke dekking
Voor digitale televisie is een aantal hoge zendmasten nodig. Elke mast neemt een stukje van Nederland voor zijn rekening. Voor digitale tv via de ether zullen vijftien nieuwe locaties worden gebruikt, naast de al bestaande 23 plekken. Deze locaties zijn qua positie, hoogte van de antenne en zendvermogen zo gekozen dat ze gezamenlijk een landelijke dekking verzorgen.

Obstakels
Door obstakels, weers- en andere invloeden is het voor geen enkel draadloos systeem mogelijk continu 100 procent dekking te garanderen, maar wel ongeveer 98 procent. Dat betekent dat ruim 15,6 miljoen inwoners het tv-signaal moeten kunnen ontvangen. De resterende 2 procent woont in gebieden in Nederland waar de kans op goede ontvangst kleiner is.

Volgens KPN Broadcast, die de operatie komend weekeinde leidt, zijn er geen grote problemen te verwachten. "Er zijn honderden mensen aan de slag en het signaal ligt er in de loop van de nacht van een kwartier tot enkele uren uit. Helemaal zeker weten we het nooit, want onze computers konden niet alle frequenties testen, maar we gaan er van uit dat de procedure zonder problemen verloopt'', aldus een woordvoerder.

Bereik na omschakeling
Kijk voor meer vragen over het bereik na omschakeling op Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken. Voor de uitrol van het volledige netwerk voor digitale televisie zullen er in de komende jaren wijzigingen plaatsvinden in frequentie of opstelplaats. Dit heeft te maken met het gebruik van frequentierechten met het buitenland. Deze wijzigingen vindt u op een speciale website. Ook verschaft Agentschap Telecom informatie over de kanaalindeling en de verschillende zendlocaties.

Meer informatie: Signaal op digitaal Vergelijk en bestel op www.digitelevisie.nl

Gepubliceerd: woensdag 6 december 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.