Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

De allerbeste internetaanbieder is ...

XS4ALL is de allerbeste breedbandaanbieder van Nederland, gevolgd door @Home, Chello, Planet en Tiscali. Dat blijkt uit de Nationale Providertest, uitgevoerd door de tijdschriften PCM en Computer Idee, in samenwerking met iPing en Internetten.nl. 

Opzet nationale providertest
Om te weten te komen welke provider de beste breedbandaanbieder is, werd de snelheid, het dienstenpakket en de klantvriendelijkheid van de vijftien grootste internetproviders van Nederland getest.

Lezers van Computer Idee en PCM vormden een kritisch panel en vulden in totaal 3500 enquêteformulieren in. Het bedrijf iPing verrichte in januari en februari zo’n 870.000 metingen dankzij meer dan 10.000 gebruikers om de downloadsnelheid in een objectief cijfer uit te drukken. Internetten.nl beschikt over actuele gegevens van zo’n 200 kabel- en ADSL-abonnementen en zorgde voor de providergegevens.

Scores
Iedere provider kreeg vijf rapportcijfers t.w. op Downloadsnelheid, Functionaliteit (opgebouwd uit maximale grootte website, aantal pop-mailboxen, aantal e-mailaliassen, grootte mailbox en aanwezigheid spamfilter), Helpdesk (opgebouwd uit waardering van het panel, telefoontarief helpdesklijn en openingstijden helpdesk), Prijs/kwaliteit cijfer panel en Rapportcijfer voor de provider van het panel.

Het gemiddelde van deze afzonderlijke rapportcijfers leverde de totaalscore op. De prijs van het abonnement is niet verwerkt in een rapportcijfer omdat het aanbod daarvoor teveel verschilt volgens de onderzoekers.

Conclusies
Een paar opvallende conclusies uit de test:

  • Vooral bij de snellere ADSL-varianten worden de beloofde ADSL-snelheden bij lange na niet gehaald. Orange en Tele2 scoren hier het slechtst. Kabelaar Casema scoort daarentegen voorbeeldig.
  • Op het gebied van functionaliteit van het internetabonnement  laat Casema het echter afweten: weinig mailboxen en de grootte van de mailbox en de website is beperkt.
  • De hoge helpdeskscore van Xs4all verbloemt dat de provider in het weekend dagelijks slechts 5 uur en op werkdagen slechts 11 uur open is. Het panel waardeert de helpdesk van KPN met slechts een 5,7.
  • Het lezerspanel heeft ook cijfers gegeven voor de prijs/kwaliteit van de eigen provider. Speedlinq scoort daar erg hoog. Op de vraag ‘welk rapportcijfer geeft u uw provider’ krijgen Multikabel en Xs4all de hoogste cijfers, respectievelijk een 8,1 en 8,5.

Opgemerkt moet worden dat je zonder de context van de testresultaten geen goed beeld van het onderzoek krijgt. Sterker nog, het is absoluut noodzakelijk de volledige onderzoeksresultaten te lezen om bovenstaande conclusies op zijn merites te beoordelen. Zo zou je de slechte score van  Orange en Tele2 en de voorbeeldige score van Casema verkeerd kunnen interpreteren. 

Zou de prijs van het abonnement wél meegenomen worden, dan zagen de testresultaten er ongetwijfeld heel anders uit. XS4ALL krijgt dan ook terecht het predikaat 'prijzige winnaar' van Computer Idee.

Wat voor u de allerbeste provider is, hangt erg af van uw wensen. Heeft u extra mailboxen en een website nodig? Heeft u een handige buurman zodat u voor technische problemen de helpdesk niet hoeft te raadplegen? Wilt u telefonie en/of digitale televisie via dezelfde provider? Door op Internetten.nl een paar vragen te beantwoorden, krijgt u een actueel overzicht van alle providers die voldoen aan uw wensen.

Meer informatie over de Nationale Providertest vindt u op www.nationaleprovidertest.nl.  Hier vindt u onder andere alle test- en enquêteresultaten in de meest uitgebreide vorm terug. 

Gepubliceerd: dinsdag 17 april 2007
Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.