Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Sport1 met wereldkampioenschap voetbal in HDTV

Vanaf juni kunnen consumenten voor het eerst tv-kanalen ontvangen die volledig in HDTV uitzenden.  Het gaat om een sportzender en om een filmkanaal, zo maakte chellomedia vandaag bekend. 

Betaal-TV-zender Sport1 zal het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland in 'High Definition TeleVision' uitzenden en Film1 zendt vanaf begin juni Hollywoodfilms uit op die manier. HDTV staat voor High-Definition TeleVision en is een televisietechniek met een betere kwaliteit dan het huidige systeem. Het grote voordeel van HDTV is het grotere aantal beeldlijnen, wat een aanmerkelijk scherper beeld mogelijk maakt, vooral duidelijk te zien op de huidige steeds groter wordende televisies.

Chellomedia, de eigenaar van Sport1 en Film1, heeft een overeenkomst gesloten met UPC, Essent, Multikabel en CAIW. Deze Nederlandse kabelbedrijven bereiden momenteel hun technische infrastructuur voor op de lancering van HDTV-diensten. Vanwege het kostenplaatje is HDTV waarschijnlijk nog niet te ontvangen via de satelliet. 

Vorig jaar heeft chellomedia, onderdeel van UPC-moeder Liberty Global, de film- en sportrechten van Canal+ overgenomen. Sport1 en Film1 zijn inmiddels als digitale betaalzenders in de markt gezet.

Voor de ontvangst van HDTV moet men beschikken over een geschikte televisie en settopbox. Philips wil de settopboxes leveren aan de abonnees van UPC, terwijl  Casema en Essent het Zuid-Koreaanse Samsung hebben ingeschakeld.

Met NOS, die beschikt over de uitzendrechten van het WK voetbal in Nederland, wordt nog gesproken over de doorgifte van een HDTV-signaal bij de voetbalbeelden. Chellomedia zegt inmiddels te beschikken over een sublicentie voor het WK op zijn nieuwe kanalen.

Volgens de Publieke Omroep, het overkoepelende orgaan van de publieke omroepen, moeten nog afspraken worden gemaakt over de extra kosten voor de doorgifte. De publieke omroepen kijken ook naar de ontwikkeling van programma's in HDTV. Productiebedrijf NOB experimenteerde vijftien jaar geleden al met de techniek, die toen vooral werd gepromoot door de elektronicafabrikanten en de Europese Commissie.

Bron: Nu.nl

Gepubliceerd: dinsdag 21 februari 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.