Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

Wat is een decoder

Om digitaal televisie te kunnen kijken, heb je een digitale ontvanger nodig. Deze maakt het digitale signaal van de kabel (DVB-C), internet verbinding (IP-TV), satellietschotel (DVB-S) of antenne (DVB-T) geschikt voor je TV, die het digitale signaal niet begrijpt. Zo'n ontvanger wordt ook wel decoder, set-top-box of receiver genoemd. De digitale ontvanger is dus niet meer dan een tolk voor je tv.

internettennl-decoder.jpg

Omdat er verschillende manieren zijn waarop het digitale signaal bij je kan binnenkomen (kabel, ether, glasvezel, satelliet of DSL) en deze signalen allen op uiteenlopende wijze zijn gecodeerd, is de keuze voor een decoder allereerst afhankelijk van je aanbieder: niet elke decoder kan elk signaal 'lezen'. Je kunt een ontvanger voor DVB-S (satelliet) bijvoorbeeld niet gebruiken om via DVB-C (kabel) televisie te kijken. Daarnaast kun je kiezen welke functies je van de ontvanger verwacht en welke decoder daar het beste bij past.

Decoder of digitale ontvanger

Bij een aantal aanbieders krijg je de decoder of PVR (een Personal Video Recorder) in bruikleen en kun je niet kiezen welk merk of type je in huis krijgt. Dit is het geval bij Online.nl, KPN en Tele2. Bij CanalDigitaal en KPN Digitenne kun je ervoor kiezen de decoder in bruikleen te nemen of om deze zelf te kopen. Bij de kabelaars Ziggo, Caiway en Delta kun je zelf kiezen welk merk en type je wilt aanschaffen, je kunt namelijk ook alleen een smartcard afnemen. Een tweedehands decoder behoort zo ook tot de mogelijkheden.

Je kunt decoders kopen in een electronicawinkel of bij de aanbieder zelf. Vaak bieden tv-aanbieders decoders met korting aan in combinatie met een abonnement.

Smartcard

In elke decoder zit een smartcardlezer. Deze leest de gegevens van jouw abonnement uit en vertelt de decoder welke zenders bij je abonnement horen. Alleen de zenders waar je voor betaalt mogen door de decoder worden doorgegeven. Een smartcard koop of krijg je van je aanbieder van digitale televisie. Als je meerdere decoders in gebruik hebt, zul je voor iedere decoder een smartcard moeten aanschaffen.

EPG

Alle decoders beschikken over een EPG (Elektronische Programma Gids). Hiermee heb je een programmagids die je op het scherm van je televisie kunt bekijken, met naast het tijdstip waarop het programma wordt uitgezonden vaak ook informatie over de inhoud van het programma. Je kunt van kanaal wisselen vanuit de EPG. Indien je decoder over een harde schijf beschikt, kun je bovendien eenvoudig vanuit de EPG programma’s opnemen.

SD-decoders

DecoderVeel oudere decoders geven een Standard Definition (SD) signaal door. Deze decoders worden middels een (analoge) SCART kabel met het televisietoestel verbonden. Deze decoder kan niet opnemen en is niet geschikt om HD-kanalen te tonen. Om van kanaal te wisselen gebruik je de afstandsbediening van de ontvanger.

HD-decoders

Bij High Definition (HD) kanalen is het aantal lijnen waaruit het beeld wordt opgebouwd hoger dan bij standaard digitale televisie (SD). Daardoor heeft het beeld een hogere resolutie en is het scherper. Om in HD televisie te kunnen kijken heb je een toestel nodig dat HD-ready of Full-HD is en moet je decoder het HD-signaal kunnen 'lezen'. Overigens kunnen HD-decoders ook SD-kanalen gewoon weergeven. In gebruik zijn HD-decoders gelijk aan SD-decoders, alleen worden deze niet met een SCART-kabel, maar met een digitale HDMI-kabel aan je televisietoestel verbonden.

Digitaal kijken zonder decoder?

Veel moderne platte televisies beschikken tegenwoordig over een ingebouwde decoder. Bij de meeste kabelmaatschappijen en bij Digitenne kunt je daar ook gebruik van maken in plaats van de externe decoder. Bij steeds meer toestellen is dit ook voor satellietontvangst mogelijk.

Om van de ingebouwde ontvanger gebruik te kunnen maken en om daarmee de losse decoder en die extra afstandsbediening de deur uit te kunnen doen, moet de televisie het digitale signaal ontsleutelen. Hiervoor is een zogenaamde 'Conditional Access Module' (CAM) nodig. Dat is een platte, kleine insteekkaart waarin je de smartcard van een provider moet steken. Hierna heb je geen losse ontvanger meer nodig en kun je met de afstandsbediening van de televisie van kanaal wisselen. Afhankelijk van de specificaties van het televisietoestel kun je op deze manier SD- en HD-kanalen bekijken en bij sommige televisies zelfs opnemen. Belangrijk voordeel is dat de uiteindelijke beeldkwaliteit beter is en dat je geen los kastje bij je tv hebt. Nadeel is dat je alleen de zender waar je naar kijkt digitaal kunt opnemen.

DVR of PVR

PVR (Personal Video Recorder)Met een Digital of Personal Video Recorder vertaal je niet alleen het digitale signaal, maar kun je ook op de in de decoder ingebouwde harde schijf programma's opnemen. Omdat in de meeste PVR's meerdere ontvangers zitten kun je één zender digitaal bekijken en een ander digitaal opnemen. Met de time-shiftfunctie kun je met een DVR programma’s pauzeren of terugspoelen wanneer je dat wenst.

Interactieve decoders

Als je ook interactieve tv (video on demand en programma gemist) wilt ontvangen, moet je decoder of PVR hiervoor geschikt zijn. De meeste aanbieders kunnen ook zo'n decoder leveren, tegen een bijbetaling.

Nog vragen? Bekijk hier de veel gestelde vragen over decoders.

Geactualiseerd: 28-11-2017


Geactualiseerd: dinsdag 28 november 2017

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.