Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

Wat is digitale televisie?

Digitale televisie kijken kan in Nederland op verschillende manieren. Via de kabel, de ether, de satelliet, DSL en via glasvezel. Er is een felle concurrentiestrijd gaande tussen de verschillende aanbieders. Maar wat is het nu precies en wat zijn de voor- en de nadelen? 

internettennl-wat-is-digitale-tv.jpg

Digitale televisie, officieel DVB (Digital Video Broadcasting), is niets meer of minder dan een veel efficiëntere doorgave van televisiesignalen dan tot voorheen werd aangeboden. De voorloper van digitale televisie is analoge televisie. Doordat het digitale televisiesignaal op een slimme manier kleine gedeeltes van het beeld weglaat (compressie), kunnen er meer dingen worden aangeboden binnen hetzelfde signaal. 

Digitale televisieDigitaal televisie kijken kan in Nederland via de kabel, glasvezel, de ether, de schotel en (A)DSL. Als de signalen binnenkomen via de satelliet, dan heet het DVB-S. Komt het signaal via de ether dan noemen we het DVB-T (Terrestrial) en via de kabel DVB-C (Cable). Sinds 2005 is er nog een vierde manier om digitale televisie te ontvangen, namelijk via IP-TV. In eerste instantie werd deze manier door ADSL providers als KPN en Tele2 aangeboden, sinds 2011 maken aanbieders via glasvezelnetwerken hier ook gebruik van. De eerste aanbieder van digitale televisie die via de kabel digitaal ging, was Canal+ (het huidige Film1 en Sport1). Deze zender had filmkanalen, erotiek, sport en een speciaal kanaal voor echte (16:9) breedbeeld-tv.

HDTV

Vrijwel alle zenders kunnen ook in HD worden ontvangen; als je nu een televisie koopt zal deze 'HD' of 'Full-HD' zijn. Maar wat is dat precies? Je kunt hierover alles lezen op deze pagina: Alles over HDTV.

2006: einde van het analoge tv-signaal

Na 55 jaar is in 2006 in de nacht van 10 op 11 december analoge ethertelevisie vervangen door digitale ethertelevisie. Dat betekent voor ongeveer 74.000 huishoudens dat televisieontvangst via de hark- of sprietantenne alleen niet meer mogelijk is. In eerste instantie zenden de digitale zenders alleen de publieke omroepen Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroepen uit. Deze zijn gratis te ontvangen maar daar zijn wel een decoder en een antenne (rooftop, raamantenne of binnenantenne) voor nodig. Voor het ontvangen van commerciële omroepen moeten maandelijks abonnementskosten worden betaald. Later is dit allemaal veranderd en kun je als kijker kiezen voor een zenderpakket met publieke en commericiële omroepen.

Waarom digitale televisie?

Digitale tv heeft een aantal voordelen ten opzichte van analoge televisie. Zo zijn digitale signalen minder storingsgevoelig en kunnen ze beter beveiligd worden. Verder is er meer ruimte voor zenders en zijn er in de meeste gevallen extraatjes mogelijk, zoals een tv-gids, Uitzending Gemist en speelfilms/series op aanvraag (on-demand). De voordelen op een rij:

  • Meer zenders, doordat de capaciteit van het netwerk beter benut wordt.
  • Betere beeld- en geluidskwaliteit
  • Interactieve mogelijkheden als films op aanvraag, Uitzending Gemist.
  • Nauwelijks kwaliteitsverlies onderweg en niet stralings- en ruisgevoelig; digitale signalen zijn beter verpakt dan analoge.

Nadelen zijn er ook. Zo moet er voor elke tv in huis een extra ontvanger of insteekkaart worden gekocht of gehuurd. In geval van een extra ontvanger betekent dat een extra afstandsbediening, meer stroomgebruik en dus extra kosten. Verder gaat het zappen trager en kan met één abonnement vaak maar op een beperkt aantal tv's worden gekeken.

Overigens blijft het mogelijk om gratis te kijken naar NPO 1, 2 en 3. Hiervoor volstond een Digitenne kastje zonder smartcard of een DVB-T ontvanger met antenne. Maar in 2018/2019 is de DVB-T techniek vervangen door DVB-T2. Op 9 juli 2019 stopt KPN met het zenden via DVB-T in Nederland. Om gratis te kunnen blijven kijken naar de publieke zenders heb je een nieuwe ontvanger nodig. Voordeel is dat je de zenders dan in HD-kwaliteit kunt ontvangen.

 08-07-2019

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.