5 manieren om digitale tv te ontvangen

Digitale tv via de kabel (DVB-C)

Alle kabelmaatschappijen bieden de mogelijkheid om digitale televisie te kijken en een groot deel van de digitale tv-kijkers in Nederland heeft dan ook digitale tv via de kabel. Per regio is steeds één aanbieder actief. De kabelaars hebben een grote voorsprong op de andere digitaal-aanbieders omdat 90% van de Nederlanders al via de kabel televisie keek. De overstap naar digitaal is dan klein.

internettennl-verschillende-manieren-2.jpg

Er hoeft geen extra apparatuur te worden geïnstalleerd, zoals een buitenantenne of schotelontvanger en je hebt geen overgangsperiode van analoog naar digitaal. Je neemt een digitale aansluiting per televisie, niet per huishouden. De televisie in de huiskamer kan dan bijvoorbeeld het beste beeld en geluid ontvangen, digitaal, terwijl de andere toestellen in huis het analoge signaal blijven ontvangen. Er zijn echter steeds meer kabelmaatschappijen die niet langer een analoog signaal doorgeven: in deze gebieden zal elk televisietoestel een eigen ontvanger moeten hebben, met eigen abonnement(tje).

Digitale tv ontvangen

De overstap van analoog naar digitaal duurt hooguit enkele minuten. Het digitale signaal is bij de meeste kabelmaatschappijen namelijk al onderdeel van het signaal dat nu via de kabel je huis binnenkomt. Je hebt enkel een decoder nodig die het digitale signaal op de kabel 'leest'. De installatie van de decoder is niet ingewikkelder dan het aansluiten van een videorecorder.

De ontvangst via de kabel is over het algemeen goed. Slechts in enkele gevallen kan het lastig blijken om digitale televisie te ontvangen. Veelal zal blijken dat op deze plek de analoge ontvangst ook slecht is. Een mogelijke oorzaak is het gebruik van te lange kabels. Voor digitale televisie via de kabel ben je aangewezen op de kabelmaatschappij die je woonplaats bedient.

Digitale tv via de ether (DVB-T)

Bij digitale televisie via de ether wordt het signaal opgepikt door een antenne. Dit heeft duidelijke voordelen ten opzichte van de kabel of een schotel: het is goedkoper dan digitale televisie via de kabel en je bent niet meer afhankelijk van de plek waar de kabel je huis binnenkomt. Met de speciale antennes kun je ook uitstekend digitale televisie kijken in de auto, caravan, boot of je vakantiehuisje en heb je geen snoeren meer door het huis lopen. Er zijn echter ook nadelen. De ontvangst wil wel eens gevoelig zijn voor storing (gesloten luxaflex, voorbij rijdende brommers en dergelijke). Daarnaast zijn er minder zenders te ontvangen dan via de kabel of satelliet. Digitenne van KPN is het bekendste product, digitale televisie via de ether wordt ook door enkele ADSL-providers aangeboden (meestal in combinatie met internettoegang en telefonie). Installeren is heel eenvoudig: het kastje (set-top-box) met smartcard aansluiten op de tv en een kleine antenne voor het raam plaatsen. Nieuwere televisietoestellen hebben vaak al een ingebouwde DVB-T ontvanger: dan is de set-top-box niet nodig. Digitenne moet het vooral hebben van de lage kosten. NPO 1, 2 en 3 zijn ook zonder abonnement te ontvangen.

Digitale tv via de satelliet (DVB-S)

Bij digitale televisie via de satelliet ontvang je het signaal met een schotelantenne en bijbehorende decoder. De abonnementskosten zijn uitzonderlijk laag, maar de aanvangskosten zijn daarentegen weer behoorlijk hoog. Net als bij digitale televisie via de ether (DVB-T) kun je satelliettelevisie ook in caravans of vakantiehuisjes ontvangen. Het zenderaanbod via de satelliet is bijna onuitputtelijk: je kunt bijna alle zenders ter wereld ontvangen! Bekendste satellietaanbieder in Nederland is CanalDigitaal. 'Free-to-air-zenders' zijn ook zonder abonnement te ontvangen. Dit geldt ook voor BVN, de publieke televisiezender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. NPO 1, 2 en 3 zijn niet zonder abonnement te ontvangen.

Digitaal via de internetaansluiting (IP-tv)

Bij digitale televisie via de internetaansluiting wordt gebruik gemaakt van DSL of de glasvezelverbinding. Versatel (nu Tele2) was de eerste met digitale televisie via de telefoonlijn. Sinds augustus 2005 werden op bescheiden schaal wedstrijden uit de nationale voetbalcompetitie uitgezonden. Het abonnement was dus op dat moment nog geen vervanging van kabeltelevisie, maar is later uitgegroeid tot een volwaardig aanbod.

Na Tele2 is deze vorm ook bij KPN onder de naam Interactieve televisie en bij alle glasvezelproviders verkrijgbaar met een concurrerend aantal zenders en een aantrekkelijke prijs. Om op deze manier televisie te kunnen kijken dien je wel bij dezelfde aanbieder ook internettoegang af te nemen, eventueel te combineren met telefonie. Bij de glasvezelaanbieders krijg je naast het IP-tv signaal ook een analoog en in sommige gevallen een DVB-C signaal.

Om via IP-tv digitaal televisie te kijken heb je twee kastjes nodig (eventueel geplaatst door een monteur): een multimediamodem op de plaats waar de telefoonlijn je huis binnenkomt en een digitale decoder bij de televisie en stereo-installatie. De computer wordt draadloos of via een ethernetkabel aangesloten op het modem. Je computer hoeft niet aan te staan wanneer je televisie kijkt. De decoder kan aan iedere televisie (met een SCART-aansluiting) worden gekoppeld.

Gratis tv kijken

  • Je kunt de 3 publieke zenders gratis via de ether (DVB-T) binnenhalen. Je hebt dan een DVB-T antenne en ontvanger nodig. In de meeste nieuwe televisies is zo’n DVB-T ontvanger ingebouwd. Een DVB-T antenne is verkrijgbaar vanaf € 10. Een Digitenne 'kastje' zonder smartcard is ook geschikt hiervoor.
  • Met een schotelantenne kun je NPO 1, 2 en 3 niet ontvangen zonder abonnement. Wel BVN en andere FTA (Free to Air) zenders.

Geactualiseerd: 29-11-2017