Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

5 manieren om digitale tv te ontvangen

Via de kabel (DVB-C)

Alle kabelmaatschappijen bieden de mogelijkheid om digitale televisie te kijken en een groot deel van de kabelklanten in Nederland heeft dit dan ook. Per regio is steeds één kabelaanbieder actief. De kabelaars hebben een grote voorsprong op de andere aanbieders omdat 90% van de Nederlanders al via de kabel (COAX) keek. De overstap naar digitaal is dan klein.

Er hoeft geen extra apparatuur te worden geïnstalleerd, zoals een buitenantenne of schotelontvanger en je hebt geen overgangsperiode van analoog naar digitaal. Je neemt een digitale aansluiting per apparaat, niet per huishouden. De kijkbuis in de huiskamer kan dan bijvoorbeeld het beste beeld en geluid ontvangen, digitaal, terwijl de andere toestellen in huis het analoge signaal blijven ontvangen. Echter, steeds meer kabelmaatschappijen geven niet langer een analoog signaal door: in deze gebieden zal elk toestel een eigen ontvanger moeten hebben, met eigen abonnement(tje).

De overstap van analoog naar digitaal duurt hooguit enkele minuten. Het digitale signaal is bij de meeste kabelmaatschappijen namelijk al onderdeel van het signaal dat nu via de kabel je huis binnenkomt. Je hebt enkel een decoder nodig die het digitale signaal op de kabel 'leest'. De installatie van de decoder is niet ingewikkelder dan het aansluiten van een videorecorder.

De ontvangst via de kabel is over het algemeen goed. Slechts in enkele gevallen valt dat tegen. Veelal zal blijken dat op deze plek de analoge ontvangst ook slecht is. Een mogelijke oorzaak is het gebruik van te lange kabels.

Via de ether (DVB-T2)

Een antenne vangt het ether-signaal op, je bent niet gebonden aan een locatie. Dit heeft een aantal voordelen: het is goedkoper dan de kabel,  je bent niet meer afhankelijk van de plek waar de aansluiting je huis binnenkomt en je kunt de ontvanger meenemen naar andere plekken. Met de speciale ontvanger kun je ook uitstekend kijken in de auto, caravan, boot of je vakantiehuisje en heb je geen snoeren meer door het huis lopen. Er zijn echter ook nadelen. De ontvangst kan gevoelig zijn voor storing (gesloten luxaflex, goede isolatie, voorbij rijdende brommers en dergelijke). Daarnaast zijn er minder zenders te ontvangen dan via de kabel, IP-TV of satelliet (schotel). Digitenne van KPN is het bekendste (en inmiddels enige) product. Het werd onder een andere naam aangeboden door enkele andere DSL-providers, maar die zijn er mee gestopt vanwege de overgang van DVB-T naar DVB-T2 in 2018/2019. Installeren is heel eenvoudig: het kastje (set-top-box) aansluiten op de tv en een kleine antenne voor het raam plaatsen (als dat nodig is). NPO 1, 2 en 3 zijn ook zonder abonnement te ontvangen. KPN gaat in 2018/2019 de apparatuur van haar klanten vervangen vanwege de overgang naar DVB-T2. Alleen bij KPN kun je een ontvanger (met ingebouwde chip) huren om alle zenders te ontvangen, de smartcard komt te vervallen. Wil je alleen NPO 1,2 en 3 en 'jouw' regionale zender bekijken, dan kun je zelf een DVB-T2 ontvanger kopen. Die moet wel de compressie standaard HEVC/H.265 ondersteunen.

Via de satelliet (DVB-S)

Je ontvangt het signaal met een schotelantenne en bijbehorende decoder. De abonnementskosten zijn relatief laag, de aanvangskosten zijn daarentegen behoorlijk hoog. Net als bij ontvangst via de ether (DVB-T2) kun je dit ook in caravans of vakantiehuisjes gebruiken, de dienst is niet aan een adres gekoppeld, je kunt de schotel meenemen. Het zenderaanbod via de satelliet is bijna onuitputtelijk: je kunt bijna alle zenders ter wereld ontvangen! Bekendste satellietaanbieder in Nederland is CanalDigitaal. 'Free-to-air-zenders' zijn ook zonder abonnement te ontvangen. Dit geldt ook voor BVN, de publieke zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. NPO 1, 2 en 3 zijn niet zonder abonnement te ontvangen.

Via de internetaansluiting (IP-tv)

Hier wordt gebruik gemaakt van een DSL- of glasvezelverbinding. Versatel (nu Tele2) was de eerste met digitale televisie via de telefoonlijn. Sinds augustus 2005 werden op bescheiden schaal wedstrijden uit de nationale voetbalcompetitie uitgezonden. Het abonnement was dus op dat moment nog geen vervanging van de kabel, maar is later uitgegroeid tot een volwaardig aanbod. Om op deze manier te kunnen kijken dien je bij dezelfde aanbieder ook internettoegang af te nemen, eventueel te combineren met telefonie. In 2017 is Youfone begonnen met het bieden van een pakket waarin alleen tv zit (inclusief de noodzakelijke internetverbinding, daar betaal je niet voor) , de prijs hiervan is concurrerend met Digitenne. Of liever gezegd was, want eind 2018 is Youfone weer gestopt met de verkoop van dit 'TV Only' product.

Je hebt twee kastjes nodig (eventueel geplaatst door een monteur): een multimediamodem op de plaats waar de telefoonlijn je huis binnenkomt en een digitale decoder bij de buis en/of stereo-installatie. De computer wordt draadloos of via een ethernetkabel aangesloten op het modem. De decoder kan aan iedere tv (met een SCART-aansluiting) worden gekoppeld en is ook te gebruiken zonder dat de computer aanstaat.

Gratis kijken

  • Je kunt de 3 publieke zenders gratis via de ether (DVB-T2) binnenhalen. Je hebt dan een DVB-T2 ontvanger nodig (ingebouwd in sommige televisies). Of je koopt zelf een DVB-T2 ontvanger, die moet ook HEVC/H.265 ondersteunen.
  • Met een schotelantenne kun je NPO 1, 2 en 3 niet (meer) ontvangen zonder abonnement. Wel BVN en andere FTA (Free to Air) zenders.
  • Via diensten als Uitzending gemist kun je (tijdelijk) programma's terugkijken.

Geactualiseerd: maandag 15 juni 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.