Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

De Google Chromecast

Het percentage smart tv's in Nederland blijft stijgen, in 2014 had 17 procent van de Nederlandse huishoudens een tv met toegang tot het internet. Begin 2015 was dit al 31 procent en in 2017 is dit opgelopen tot zo'n 50 procent. Om een oudere tv zonder deze mogelijkheid toch weer een beetje bij de tijd te krijgen, kun je investeren in een streaming dongle zoals een Google Cast (voorheen Chromecast). Met zo'n dongle kun je je televisie verbinden met het internet en bijvoorbeeld Netflix en YouTube streamen, zonder een nieuwe dure smart tv aan te hoeven schaffen.

Google Chromecast voor verschillende apparaten

Wat is de Google Cast?

In juli 2013 kwam Google met de Chromecast, nu simpelweg Cast geheten. Dit is een apparaatje van ongeveer 10 cm lang wat je in een HDMI-ingang van je tvChromecast dongle kan steken om hem 'smart' te maken. Sinds maart 2014 is de Cast ook in Nederland verkrijgbaar en kun je voor ongeveer € 35 je televisie upgraden naar een smart tv. De Cast is in staat om vanaf een ander apparaat zoals een smartphone of tablet media via wifi naar de tv te streamen. De telefoon fungeert alleen als afstandsbediening. Zo gauw het streamen is gestart kan de telefoon zelfs uitgeschakeld worden. Als de televisie CEC (Consumer Electronics Control) ondersteunt kan je met de afstandsbediening van de tv de stream voor- of achteruit spoelen en pauzeren.

Wat heb ik nodig om een Cast te gebruiken?

Voor het streamen van video is minimaal een 6 Mbps verbinding nodig, voor HD is dat minimaal 10 Mbps. Je eigen wifi zal op de plek van de Cast een goed bereik moeten hebben om stabiliteit te kunnen garanderen. De Cast heeft geen losse afstandsbediening, daarvoor kun je je telefoon of tablet gebruiken. De dongle krijgt stroom via een micro-USB aansluiting, die gewoon vanuit een telefoonlader of een USB-poort op je tv kan komen. Om een stream te starten zullen de telefoon en de Cast met hetzelfde netwerk verbonden moeten zijn.

Wat kan de Cast?

Met de Cast is het onder andere mogelijk om YouTube, Netflix, KPN Play, Nederland 1, 2 en 3 en de rest van de NPO naar je tv te streamen. Ook is het mogelijk om het volledige scherm van je Android telefoon te streamen naar het grote scherm, maar ook je laptop, tablet en zelfs je gewone computer kunnen het scherm draadloos op de tv weerspiegelen.

De streamingdongle van Google is niet alleen in staat om filmpjes en plaatjes te tonen, je kunt er ook spellen op spelen. Zo is het populaire spel Just Dance ook te spelen op de Cast waarbij je telefoon als sensor wordt gebruikt om de dansmoves te herkennen. Ook spellen die iets minder activiteit vergen zijn verkrijgbaar, zoals Snake en Pacman.

De Cast kan voor sommige mensen een alternatief bieden op een abonnement op digitale tv. Als je weinig tv kijkt, maar meer films en series, kan een abonnement op een streaming service het waard zijn. De volledige NPO is te bekijken via de NPO-app welke sinds kort ondersteuning heeft voor de Cast. Op deze manier kun je dus films en series van YouTube en Netflix kijken, van het geld dat je bespaart zonder tv abonnement.

Alternatieven voor Cast

Uiteraard is de Cast van Google niet het enige product wat je tv om kan vormen tot een mediacenter. Apple biedt met de Apple TV een gedegen concurrent vanwege het uitgebreide platform met veel originele content. Ook zijn er alternatieven die niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel vrij eenvoudig te importeren zijn. Amazon biedt bijvoorbeeld de Fire TV en Fire TV Stick aan.

Apple TV

Deze alternatieven hebben natuurlijk voor- en nadelen, zo is de Apple TV iets duurder en is qua mogelijkheden een beetje beperkter. Een voordeel is dat er direct erg veel content beschikbaar is voor streamen vanuit iTunes. Ook is er een afstandsbediening bijgeleverd met de Apple TV.

Fire TV

De Fire TV is met het prijskaartje van omgerekend € 90 nog weer iets prijziger dan de Apple TV, maar heeft dan wel als voordeel dat je niet gebonden bent aan iTunes en de mogelijkheid hebt om de Google Cast browserextensie te gebruiken. De Fire TV biedt in tegenstelling tot de Cast ook een optische audio-uitgang en een ethernetaansluiting. Bij de Fire TV zit ook een afstandsbediening met spraakbesturing.

Fire TV Stick

De Fire TV Stick is niets meer dan een uitgeklede versie van de Fire TV, hij biedt geen optische audio, geen ethernet en de afstandsbediening heeft standaard geen spraakbesturing. De Fire TV stick biedt ook ondersteuning voor het Google Cast protocol, en met een prijs die op moment van schrijven gelijk ligt aan die van de Cast is het een gedegen concurrent voor de dongle van Google.

Aanschaf Chromecast

Uiteraard is de beschikbaarheid van de Fire producten wel iets waar je rekening mee dient te houden, de Cast en de Apple TV zijn wat dat betreft een betere optie voor de meeste huishoudens die een tv zonder internetfunctionaliteiten hebben staan. De Cast is beschikbaar via de Chrome Store, maar ook bij verscheidene grote elektronicawinkels, net als de Apple TV. Op de Amazon webwinkel zijn de Fire TV alsook de Fire TV Stick beschikbaar.

29-11-2017


Geactualiseerd: woensdag 29 november 2017

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.