Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

Digitale televisie thuis: wat heb ik nodig?

Digitaal voor de buis? Dan heb je in ieder geval een speciale ontvanger nodig. Zo'n apparaat wordt ook wel decoder, set-top-box, set-up box, receiver of mediabox genoemd.

internettennl-wat-nodig.jpg

Gelukkig is die decoder meestal al ingebouwd in de televisie, je hebt dan geen los kastje meer nodig. Vrijwel standaard zijn deze twee ontvangers: DVB-T2 (kijken via de ether KPN Digitenne) en DVB-C (voor de kabel). Toestellen geschikt voor de satelliet (DVB-S) zijn echter zeldzaam.

In 2018/2019 stapt KPN Digitenne over van DVB-T naar DVB-T2. Vanaf juli 2019 kun je DVB-T ontvangers niet meer gebruiken. Bij DVB-T2 wordt geen losse smartcard gebruikt en omdat KPN (nog) geen DVB-T2 CAM-module levert, krijg je bij Digitenne voorlopig altijd een los kastje. 

Om gebruik te maken van de ingebouwde ontvanger is een CI-sleuf (Common Interface) nodig, waar je een Conditional Acces Module (CAM) in doet en vervolgens weer de smartcard in steekt. De CAM ontcijfert de versleuteling van het signaal.

Voordelen inbouw

  • De beeldkwaliteit is beter, omdat er geen omzetting naar een analoog signaal meer plaatsvindt. Een losse decoder wordt vaak met een scartkabel gekoppeld, dit is een analoge verbinding. HD-decoders en HD-PVR’s beschikken wel over een digitale HDMI-uitgang.
  • Je hebt geen los kastje, extra afstandsbediening en kabels meer nodig.
  • Je verbruikt minder energie omdat er geen extra elektrisch apparaat nodig is.

Nadeel inbouw

  • Het opnemen van programma's is lastiger, je kunt alleen die zender opnemen waar je naar aan het kijken bent..

Wat heb je (nog meer) nodig

  • De boven omschreven ontvanger dus en/of een smartcard dan wel Mediabox- Bij vooral oudere ontvangers hoort een smartcard met daarop je persoonlijke abonnementsgegevens, nieuwe losse kaarten worden vrijwel niet geleverd. Je krijgt over het algemeen een mediabox, daar zit de chip van de smartcard ingebouwd (en dus heb je daar zelf geen controle over), je kunt daarom dit soort boxen dan ook niet zomaar los (tweedehands) kopen en in gebruik nemen.
  • Abonnement - de kosten en het zenderaanbod lopen per aanbieder sterk uiteen. Gelukkig kun je dit bij ons vergelijken en zo kiezen wat bij je past.
  • (Schotel)antenne - Kies je voor de satelliet of de ether, dan heb je ook nog een eigen (schotel)antenne nodig.
  • Extra decoders - Elk toestel heeft er één nodig, met een bijbehorend abonnement. De meeste aanbieders leveren een tweede (of derde/vierde) mediabox voor een extra (relatief laag) bedrag per maand. Waarom is dit toch interessant? Anders kun je alleen NPO 1, 2 en 3 ontvangen. En je kunt 'met' diensten, zoals on demand films en series, de 'videotheek' etc., gebruiken.

Waarom zou je?

Volgens de experts is de kwaliteit van deze manier van tv kijken veel beter dan die van de ouderwetse analoge variant. Vooral doordat er geen sprake meer is van ruis op het signaal en het beeld dus perfect scherp kan worden weergegeven. En je wordt gedwongen digitaal te kijken omdat analoge televisie niet meer aangeboden wordt.

Hoe werkt een decoder?

Dit kastje zet het digitale signaal om in een begrijpelijk signaal voor jouw televisie en controleert welke zenders mogen worden getoond. Voor sommige zenders moet je eerst het abonnement uitbreiden. Welke decoder je kunt gebruiken, is afhankelijk van de provider. Het apparaat is ongeveer even groot als een dvdspeler en wordt heel simpel met behulp van een scartkabel aangesloten op de tv. Dit geldt natuurlijk niet als het al ingebouwd is. Je hoeft niets te programmeren, dat regelt zich vanzelf.

Zijn alle tv's geschikt?

Ja, gelukkig wel. Via de HDMI-ingang kun je decoder aansluiten. Ook oudere types, mits deze zijn voorzien van een zogenaamde scart-aansluiting (standaard vanaf 1988). Het beste resultaat bereik je met een LCD of plasma toestel, met een ouderwetse beeldbuis maakt het geen verschil (voor het beeld). Zelfs wanneer je kiest voor een aanbieder die bijvoorbeeld 100 zenders doorgeeft, terwijl jouw apparaat maar 30 kanalen aan kan, is dit geen enkel probleem. Je zapt namelijk via de decoder, met behulp van een aparte afstandsbediening, die neemt de functie van de afstandsbediening van je televisie over. Zo kun je dan van zender wisselen, het geluid aanpassen en eventueel gebruik maken van interactieve diensten. Dit geldt ook voor het opvragen van Teletekst. Om radio te beluisteren sluit je de ontvanger aan op een versterker.

Elektronische Programma Gids (EPG)

De meeste decoders zijn uitgerust met een EPG. Via deze elektronische gids kun je (extra) informatie krijgen over de programma’s en direct naar jouw favoriete programma doorschakelen.

Kosten en Beschikbaarheid

Naast eenmalige aansluitkosten en de kosten voor een ontvanger/antenne heb je een maandabonnement nodig. Je kunt alle kosten terugvinden in de vergelijking. Satelliet, kabel, telefoonaansluiting en ether zijn vrijwel overal in Nederland beschikbaar. Glasvezel (nog) niet. Bekijk wat er op jouw adres mogelijk is via onze postcodecheck.

Geactualiseerd: 07-06-2019

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.