Digitale televisie thuis: wat heb ik nodig?

Om een digitaal signaal te kunnen gebruiken, heb je een digitale ontvanger nodig. Zo'n ontvanger wordt ook wel decoder, set-top-box, set-up box of receiver genoemd. Jouw televisie begrijpt het digitale signaal namelijk niet zomaar, vandaar dat je iets nodig hebt dat het digitale signaal geschikt maakt voor de tv. 

internettennl-wat-nodig.jpg

Veel televisies hebben tegenwoordig een ingebouwde ontvanger. Je hebt dan geen los kastje meer nodig. Bijna standaard is een DVB-T ontvanger voor digitale televisie via de ether (KPN Digitenne) en een DVB-C ontvanger voor digitale televisie via de kabel. Televisies met een geschikte ontvanger voor de satelliet (DVB-S) zijn echter zeldzaam.

Om gebruik te maken van de ingebouwde ontvanger moet er een CI-sleuf (Common Interface) in de televisie zitten, waar je een Conditional Acces Module (CAM) in doet en vervolgens weer de smartcard in steekt. De CAM ontcijfert de versleuteling van het digitale tv-signaal.

Voordelen ingebouwde digitale ontvanger

  • De beeldkwaliteit is beter, omdat er geen omzetting naar een analoog signaal meer plaatsvindt. Een losse decoder wordt vaak met een scartkabel aan de televisie gekoppeld. Dit is een analoge verbinding. HD-decoders en HD-PVR’s beschikken wel over een digitale HDMI-uitgang.
  • Je hebt geen losse decoder, extra afstandsbediening en kabels meer nodig.
  • Je verbruikt minder energie omdat er geen extra kastje meer nodig is.

Nadelen ingebouwde digitale ontvanger

  • Het opnemen van programma's is lastiger, je kunt alleen die zender opnemen die je aan het kijken bent. De televisie heeft namelijk maar één digitale tuner.

Smartcard

Bij veel (vooral oudere) ontvangers hoort een smartcard met daarop je persoonlijke abonnementsgegevens. Op die manier weet de ontvanger voor welke zenders je betaalt en voor welke niet. De ontvanger stelt dus je persoonlijke zenderpakket samen. Er zijn ook mediaboxen in omloop, daar zit de chip van de smartcard ingebouwd (en dus heb je daar zelf geen controle over), je kunt daarom dit soort boxen niet zomaar los (tweedehands) kopen en in gebruik nemen.

Abonnement op digitale tv

Hiernaast heb je ook een abonnement nodig, waarbij de kosten en het zenderaanbod per aanbieder sterk uiteenlopen.

(Schotel)antenne

Kies je voor digitale tv via de satelliet of via de ether, dan heb je naast de decoder en een abonnement ook een eigen (schotel)antenne nodig.

Ieder toestel een decoder

Voor elk toestel waarmee je digitale televisie wilt kijken moet een decoder worden aangeschaft met een bijbehorend abonnement. De meeste aanbieders leveren een tweede (of derde/vierde) ontvanger met smartcard of een mediabox voor een extra (relatief laag) bedrag per maand. Waarom is dit toch interessant? Zonder ontvanger kun je alleen NPO 1, 2 en 3 ontvangen. Verder kun je digitale televisie combineren met diensten zoals on demand films en series, 'de digitale videotheek'. Experts zeggen bovendien dat de kwaliteit van digitale televisie die van analoge televisie ver overtreft, o.a. doordat er geen sprake meer is van ruis op het signaal en het beeld dus perfect scherp kan worden weergegeven. Het is overigens niet zo, dat digitale ontvangst van je televisiesignaal automatisch tot kwaliteitsverbetering van beeld en geluid leidt. Verscheidene factoren kunnen er nog steeds voor zorgen dat de ontvangst niet optimaal is.

Hoe werkt een decoder?

Voordat je televisie het digitale signaal kan tonen, moet het eerst worden 'vertaald' door een decoder. Dit kastje zet het digitale signaal om in een begrijpelijk signaal voor jouw tv en controleert welke zenders mogen worden getoond. Voor sommige zenders moet je eerst jouw abonnement uitbreiden. Welke decoder je kunt gebruiken, is afhankelijk van de aanbieder van het digitale signaal. Het apparaat is ongeveer even groot als een videorecorder en wordt heel simpel met behulp van een scartkabel aangesloten op de tv. Je hoeft het apparaat niet te programmeren, dat gebeurt allemaal vanzelf. Bij de ontvanger hoort meestal ook een smartcard met daarop jouw persoonlijke abonnementsgegevens. Op die manier weet de ontvanger voor welke zenders je betaalt en voor welke niet.

Zijn alle tv's geschikt voor digitale televisie?

Ja, alle televisies zijn geschikt voor het weergeven van digitale tv. Ook oudere types, mits deze zijn voorzien van een zogenaamde scart-aansluiting waarmee vrijwel alle tv's vanaf 1988 standaard uitgerust zijn. Zelfs wanneer je kiest voor een aanbieder die bijvoorbeeld 100 zenders doorgeeft, terwijl jouw tv maar 30 kanalen aan kan, is dit geen enkel probleem. Je zapt namelijk via de decoder door middel van een aparte afstandsbediening, die de afstandsbediening van jouw tv vervangt. Het beste resultaat bereik je met een LCD of plasma tv, met een ouderwetse beeldbuis maakt het geen verschil. De afstandsbediening van de decoder neemt de functie van de afstandsbediening van je televisie over. Hiermee kun je van zender wisselen en het geluid aanpassen en gebruik maken van interactieve diensten, mits deze onderdeel zijn van jouw pakket. Ook het opvragen van Teletekst kan met de afstandsbediening van de digitale ontvanger. Om radio te beluisteren sluit je de digitale ontvanger aan op een versterker.

Elektronische Programma Gids (EPG)

De meeste decoders zijn uitgerust met een EPG. Via deze elektronische gids kun je op televisie extra informatie krijgen over de programma’s en direct naar jouw favoriete programma doorschakelen.

Kosten digitale televisie

Naast eenmalige aansluitkosten en de kosten voor een ontvanger/antenne heb je een maandabonnement nodig. Je kunt alle kosten terugvinden in de vergelijking.

Beschikbaarheid digitale tv

Digitale televisie via satelliet, kabel, telefoonaansluiting en ether is vrijwel overal in Nederland beschikbaar. Glasvezel nog niet overal. Welke vormen van digitale televisie je kunt ontvangen, is te controleren via onze postcodecheck.

Geactualiseerd: 29-11-2017