Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

Alles over HD en Ultra HD TV

In 2019 heeft 89% van de huishoudens digitale televisie. Daarmee kijken naar schatting bijna 8 miljoen Nederlanders digitaal. 

internettennl-hdtv.jpg

Bijna iedereen heeft inmiddels een flatscreen Full HD-televisie. Maar aan de tv alleen heb je niet genoeg om te genieten van High Definition. Wat is HDTV en wat heb je ervoor nodig? Naast HDTV leggen we ook uit wat de verschillen zijn tussen HD en Ultra HD (4K).

HD TV - High Definition TV

Wat is High Definition TV?

HD staat voor High Definition en heeft een beeldresolutie vna 1920 pixels horizontaal bij 1080 pixels verticaal. Via alle vormen van digitale televisie, behalve digitale tv door de ether (KPN Digitenne), kun je HD-televisie ontvangen. Het HD-beeldsignaal heeft meer beeldpunten dan het normale tv-signaal, waardoor het beeld veel scherper is.

Wat is Ultra HD (4K) 

Naast HD televisie is Ultra HD, ook wel 4K genoemd, sterk in opkomst. Ultra HD heeft een beeldresolutie van 3840 pixels bij 2160 pixels en is daarmee 4x scherper dan HD. Die scherpte is ook het grootste verschil tussen HD en Ultra HD. Ultra HD heeft een hogere beeldresolutie dan HDTV en geeft dus een scherper beeld. Hierbij moet wel vermeld worden dat je een Ultra HD televisie nodig hebt om content in Ultra HD te kunnen bekijken.

Wat heb ik nodig voor HDTV?

  1. Een HD-ready televisie of een HD-televisie 
  2. Een HD-decoder (ontvanger)
  3. Zenders in HD-kwaliteit

Om HD-televisie te kunnen ontvangen, heb je een decoder nodig die geschikt is voor HD. Canal Digitaal, KPN Interactieve TV, XS4ALL, Telfort, Ziggo en Tele2 geven de decoder in bruikleen. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde digitale kabeltuner. Deze zijn ook geschikt om HD-beelden te ontvangen. Je kunt dan met een speciale CAM-module televisie kijken zonder een apart kastje. Er zijn ook televisies met een digitale satelliettuner.

Voor Ultra HD zijn de benodigdheden hetzelfde. Het verschil is dat je naast een Ultra HD TV, decoder en zenders ook voldoende internetsnelheid nodig hebt om Ultra HD content te kunnen bekijken. Minstens 25 Mbit/s.

Zenders

Sinds 2013 is van bijna alle Nederlandse zenders een HD-versie beschikbaar. Andere HD-zenders die veel aanbieders in hun pakket hebben, zijn Discovery HD, Eurosport HD en History HD.

In 2019 zijn er in Nederland een aantal zenders in Ultra HD te ontvangen. Het verschilt per aanbieder welke zenders in Ultra HD beschikbaar zijn. KPN biedt vanaf 18 juli 2019 de zenders LoveNature, Insight en Xite aan in 4K kwaliteit. Ook bepaalde films en series van streamingdienst Netflix zijn in Ultra HD te bekijken met een Ultra HD TV. Kleinere kabelaar Kabelnet Veendam biedt de zender Festival 4K aan in Ultra HD kwaliteit. Verwacht wordt dat onder andere sportwedstrijden in de toekomst zullen worden uitgezonden in Ultra HD kwaliteit.

(Ultra) HD in het basispakket

Steeds meer providers hebben HD-zenders in het basispakket. CanalDigitaal heeft het grootste aanbod: ongeveer 40 HD-zenders in het basispakket. Ook Caiway, Delta, KPN, Telfort, XS4ALL en Ziggo hebben 10 of meer HD-zenders in het basispakket. Bij veel providers is het mogelijk om nog meer HD-zenders te bekijken. Dit kan middels een aanvullend HD-pakket of door het nemen van een uitgebreider zenderpakket. 

KPN en Ziggo bieden Ultra HD aan in de duurdere pakketten. Er zijn nog geen providers die Ultra HD aanbieden in de basispakketten. 

Hoe zit het met opnemen van HDTV?

Als je wilt kijken naar HD-zenders op je HD Ready- of Full-HD televisie én programma's wilt kunnen opnemen in HD, dan heb je een HDTV-ontvanger met harddisk nodig (ook wel DVR of PVR genoemd). Ook desktop-pc's en laptops zijn geschikt voor HD. Bij een desktop-pc moet je wel een HD-monitor hebben, maar deze zijn inmiddels breed verkrijgbaar. Steeds meer computers hebben een Blu-rayspeler ingebouwd.

Om Ultra HD programma's te kunnen opnemen heb je een geschikte ontvanger nodig. Veel ontvangers bieden opslagruimte in de Cloud waar je tot wel 400 uur aan opnames kunt bewaren. Voor het terugkijken van opnames in Ultra HD kwaliteit geldt dat je een Ultra HD monitor nodig hebt.

HD-programma's

Niet elk programma dat wordt uitgezonden op een HD-zender is ook echt HD. Dat is het alleen als het programma opgenomen en geproduceerd is met HD-filmapparatuur. We noemen dit 'native HD'. Sommige programma's zijn dat niet en worden toch uitgezonden op de HD-zender. Het gaat dan om normale programma's die zijn opgeschaald naar HD. De kwaliteit van die uitzendingen is beter dan van normale digitale televisie, maar slechter dan HD.

Hoe weet ik of een programma in HD is opgenomen of niet?

Bij SBS 6, Net 5 en Veronica kun je dit herkennen aan het HD-logo in het beeld. Bij RTL zie je de tekst 'dit programma is ook beschikbaar in HD'. Bij Nederland 1, 2 en 3 is het helaas niet te achterhalen of een programma in HD is opgenomen. Momenteel worden vooral veel tv-series en films in HD ingekocht, vooral uit de Verenigde Staten. Tegenwoordig nemen de Nederlandse omroepen gelukkig zelf ook steeds meer op in HD, zoals Tussen Kunst en Kitsch, Hart van Nederland en RTL Boulevard (bron: Consumentenbond).

Op dit moment zijn er nog geen lineaire progrmama's beschikbaar in Ultra HD. Ultra HD films en series zijn te bekijken via Netflix, YouTube en Ultra HD Blue Ray discs. Voor laatstgenoemde geldt dat je een Ultra HD Blu-ray speler nodig hebt om de discs te kunnen afspelen in Ultra HD kwaliteit.

Waar kan ik HDTV abonnementen vergelijken en bestellen?

HDTV-abonnementen vergelijken en bestellen doe je op Digitelevisie.nl

19-06-2019

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.