Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over HD-TV

Halverwege 2013 kijkt meer dan acht op de tien huishoudens in Nederland televisie via een digitale aansluiting. Daarmee kijken ruim 6,5 miljoen Nederlanders digitaal. 

internettennl-hdtv.jpg

Bijna iedereen heeft inmiddels een platte HD-Ready of Full HD-televisie. Maar aan de tv alleen heb je niet genoeg om te genieten van High Definition. Wat is HDTV en wat heb je ervoor nodig?

HD TV - High Definition TV

Wat is High Definition TV?

HD staat voor High Definition en wil zeggen dat het beeld meer beeldpunten en dus meer detail heeft dan normale televisie (Standard Definition of SD). Via alle vormen van digitale televisie, behalve digitale tv door de ether (KPN Digitenne), kun je HD-televisie ontvangen. Het HD-beeldsignaal heeft meer beeldpunten dan het normale tv-signaal, waardoor het beeld veel scherper is.

Wat heb ik nodig voor HDTV?

  1. Een HD-ready televisie of een HD-televisie 
  2. Een HD-decoder (ontvanger)
  3. Zenders in HD-kwaliteit

Om HD-televisie te kunnen ontvangen, heb je een decoder nodig die geschikt is voor HD. Canal Digitaal, KPN Interactieve TV, XS4ALL, Telfort en Tele2 geven de decoder in bruikleen. Bij Ziggo moet je de decoder kopen. De meeste moderne televisies hebben een ingebouwde digitale kabeltuner. Deze zijn ook geschikt om HD-beelden te ontvangen. Je kunt dan met een speciale CAM-module televisie kijken zonder een apart kastje. Er zijn ook televisies met een digitale satelliettuner.

HD-zenders

Sinds 2013 is van bijna alle Nederlandse zenders een HD-versie beschikbaar. Andere HD-zenders die veel aanbieders in hun pakket hebben, zijn Discovery HD, Eurosport HD en History HD.

HD in het basispakket

Steeds meer providers hebben HD-zenders in het basispakket. CanalDigitaal heeft het grootste aanbod: ongeveer 40 HD-zenders in het basispakket. Ook Caiway, Delta, KPN, Telfort, XS4ALL en Ziggo hebben 10 of meer HD-zenders in het basispakket. Bij veel providers is het mogelijk om nog meer HD-zenders te bekijken. Dit kan middels een aanvullend HD-pakket of door het nemen van een uitgebreider zenderpakket.

Is HDTV ook mogelijk via Digitenne?

Nee, het niet mogelijk om HDTV te ontvangen via Digitenne. De bandbreedte is simpelweg niet aanwezig.

Hoe zit het met opnemen van HDTV?

Als je wilt kijken naar HD-zenders op je HD Ready- of Full-HD televisie én programma's wilt kunnen opnemen in HD, dan heb je een HDTV-ontvanger met harddisk nodig (ook wel DVR of PVR genoemd). Ook desktop-pc's en laptops zijn geschikt voor HD. Bij een desktop-pc moet je wel een HD-monitor hebben, maar deze zijn inmiddels breed verkrijgbaar. Steeds meer computers hebben een Blu-rayspeler ingebouwd.

HD-programma's

Niet elk programma dat wordt uitgezonden op een HD-zender is ook echt HD. Dat is het alleen als het programma opgenomen en geproduceerd is met HD-filmapparatuur. We noemen dit 'native HD'. Sommige programma's zijn dat niet en worden toch uitgezonden op de HD-zender. Het gaat dan om normale programma's die zijn opgeschaald naar HD. De kwaliteit van die uitzendingen is beter dan van normale digitale televisie, maar slechter dan HD.

Hoe weet ik of een programma in HD is opgenomen of niet?

Bij SBS 6, Net 5 en Veronica kun je dit herkennen aan het HD-logo in het beeld. Bij RTL zie je de tekst 'dit programma is ook beschikbaar in HD'. Bij Nederland 1, 2 en 3 is het helaas niet te achterhalen of een programma in HD is opgenomen. Momenteel worden vooral veel tv-series en films in HD ingekocht, vooral uit de Verenigde Staten. Tegenwoordig nemen de Nederlandse omroepen gelukkig zelf ook steeds meer op in HD, zoals Tussen Kunst en Kitsch, Hart van Nederland en RTL Boulevard (bron: Consumentenbond).

Waar kan ik HDTV abonnementen vergelijken en bestellen?

HDTV-abonnementen vergelijken en bestellen doe je op Digitelevisie.nl. 

Meer informatie over High Definition TV kun je vinden op Wikipedia.

28-11-2017