Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

Digitale tv via ether

 • Om digitale tv via de ether te kunnen ontvangen heb je een DVB-T2 ontvanger nodig (vanaf april 2019 wordt DVB-T niet meer ondersteund). Deze manier van televisie kijken is vooral bekend onder de merknaam Digitenne (KPN). Het is niet aan een locatie gebonden, je hebt wel electriciteit nodig. Je kunt dus overal kijken zonder speciale televisie aansluiting.

  Als je een Digitenne abonnement hebt dan krijg je de basis ontvanger gratis in bruikleen, met daarbij een kleine binnenantenne en afstandsbediening. Voor elke televisie heb je een aparte tv-ontvanger nodig, die kun je huren. Er is een maximum van 3 televisies.

  Voor DVB-T2 is (nog) geen Digitenne CAM module beschikbaar, de ingebouwde ontvanger is dus niet te gebruiken. Via de ontvanger kun je in ieder geval NPO 1,2 en 3 plus de regionale zender gratis kijken. Voordeel van de ingebouwde ontvanger: voor het zappen heb je geen aparte afstandsbediening nodig. Je gebruikt daarvoor gewoon de afstandsbediening van de tv.

 • Bij digitale televisie via de ether (DVB-T) worden signalen door een kleine kamerantenne uit de lucht opgevangen en naar je tv gestuurd. Het is in een groot gedeelte van Nederland te ontvangen, met uitzondering van een aantal dunner bevolkte gebieden. Vanaf april 2019 wordt DVB-T vervangen door DVB-T2, hiervoor moet alle randapparatuur vervangen worden. Met DVB-T2 kun je HD zenders ontvangen.

  KPN Digitenne is de enige 'producent' van digitale televisie via de ether, het Digitenne-pakket werd wel doorverkocht door EDPNet en Stipte (voorzien van een eigen 'stikker'). Vanwege de gefaseerde invoering van DVB-T2 zijn deze partijen al in 2018 gestopt met de verkoop van Digitenne via DVB-T, het is nog onduidelijk of zij ook DVB-T2 gaan aanbieden. 

  De Nederlandse publieke omroepen en de regionale zender worden gratis via DVB-T(2) uitgezonden. Voor alle andere zenders heb je een abonnement nodig.

 • Om digitale tv via de ether te ontvangen betaal je de aanschafkosten van een DVB-T2-ontvanger. Je kunt dan NPO1, 2 en 3 plus de regionale zender op jouw locatie gratis ontvangen. Wil je meer zenders dan moet je een contract afsluiten, dan betaal je eenmalige kosten (aansluit/verzendkosten), abonnementskosten en de aanschafkosten van het startpakket (inclusief ontvanger). Zie voor de actuele prijzen de tariefvergelijking.

 • KPN biedt digitale televisie via de ether aan, onder de naam Digitenne. Het biedt ruim dertig tv- en radiozenders. Deze worden aangevuld met het ongecodeerde aanbod van de Nederlandse publieke omroep (NPO). En je kunt gratis kijken naar de regionale omroep van de provincie waar de televisie staat. De uitzendvergunningen voor Digitenne zouden vervallen op 31 januari 2017, dit is niet gebeurt.

  KPN heeft op 1 juli 2016 van het Agentschap Telecom een nieuwe licentie voor Digitenne verkregen tot en met januari 2030. De nieuwe vergunning dwingt het gebruik van een nieuwe technologie (DVB-T2) af. Hierdoor kunnen televisieprogramma’s in HD-beeldkwaliteit worden aangeboden. Het toepassen van deze technologie is daarnaast nodig omdat een deel van de DVB-T omroepband (de 700 MHz-band) in 2020 beschikbaar moet komen voor mobiele communicatie.

  EDPnet en Stipte verkochten tot midden 2018 Digitenne onder hun eigen naam, ze zijn daarmee gestopt omdat ze nog niet besloten hebben of ze mee willen verhuizen naar DVB-T2.

Voordelen Digitelevisie.nl
 • Minimaal € 20 cashback
 • Gratis onafhankelijk advies
 • Alle providers
 • 24 jaar ervaring
 • Deskundige klantenservice

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.