Algemeen

 • Heb ik een nieuwe tv nodig?

  Nee, alle tv's met SCART-aansluiting zijn geschikt voor digitale televisie. Het alternatief voor de (HD-)decoders is de CAM-module. De tv moet daarvoor een ingebouwde tuner hebben die geschikt is voor ether- of kabelontvangst. 

 • Heb ik voor meer tv´s meer digitale ontvangers nodig?

  Anders dan bij ouderwetse analoge televisie heb je voor iedere tv een ontvanger (decoder) of een CAM-module (insteekkaart) nodig. Om een CAM-module te kunnen gebruiken, heb je een tv met ingebouwde tuner nodig. Je kunt dus niet meer met een splitter meerdere televisies op één kastje aansluiten.

 • Kan ik bij digitale tv opnemen met mijn dvd-recorder?

  Ja, maar je kunt alleen het kanaal opnemen waarnaar je aan het kijken bent. Andere optie is de aanschaf van een PVR (decoder met harde schijf) of een opneemdienst van de provider.

 • Kan ik een DVD recorder gebruiken i.c.m. de digitale ontvanger?

  Veel DVD-recorders dempen het hoogfrequente signaal aan de uitgang. Dit heeft gevolgen voor het functioneren van de digitale ontvanger: blokken in beeld, verlies van zenders, etc. In deze gevallen is het raadzaam eerst de digitale ontvanger aan te sluiten op de wandcontactdoos, gevolgd door de DVD-recorder.

 • Kan ik zonder abonnement publieke omroepen ontvangen?

  Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroep zijn vanaf 11 december 2006 in heel Nederland zonder abonnement te ontvangen via de digitale ether en via de satelliet. Wel moet je voor etherontvangst eenmalig een digitale ontvanger (decoder) aanschaffen en voor televisie via de satelliet een schotelontvanger en een decoder met (ingebouwde) smartcard.

 • Wat is digitale televisie?

  Digitale televisie kijken kan op vijf manieren: via de kabel, de ether (met een kamerantenne), de satelliet (met een schotel), glasvezel en via (A)DSL (ook wel IPTV genoemd). Je kunt ook (live) televisie kijken via het internet, als je dat meerekent dan zijn er zes manieren.

 • Welke interactieve diensten kan ik krijgen bij digitale tv?

  Alle televisie aanbieders hebben interactieve diensten, al dan niet tegen betaling. Bijvoorbeeld, tv-programma's terugkijken of vooruit zien, films en series huren, programma's opnemen etc.