Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ziggo zoekt naar meer bandbreedte voor HD

door Jeanet Woldring

Omzetting modulatie naar QAM-256
 

Door de voortdurende vraag naar meer (HD) kanalen zal Ziggo het kabel spectrum nog efficiënter moeten benutten. Met het gebruik van modulatietechniek QAM-256 kan meer bandbreedte worden verkregen. Met deze efficiëntere modulatietechniek komt 30% extra capaciteit beschikbaar ten opzichte van QAM-64. Er kunnen ook consequenties zijn voor klanten, die hiervoor contact kunnen zoeken bij u als dealer. Met name niet-gecertificeerde ontvangers/tv-toestellen, verouderde firmware, of binnenhuisbekabeling van onvoldoende kwaliteit kunnen last hebben van deze omzetting.
 
Begin dit jaar is de eerste stap gezet om 6 transportstromen naar QAM-256 om te zetten. In deze omzettingsronde worden nog eens 3 transportstromen omgezet, woordoor na deze slag in totaal 9 van de 31 transportstromen omgezet zijn naar QAM-256.
 
Voor de omzetting worden steekproefsgewijze metingen verricht in het betreffende gebied. Deze worden na de omzetting herhaald om de kwaliteit van het netwerk te controleren.
 
Planning

Klik hier om te zien wanneer in welk gebied de 3 extra transportstromen omgezet zijn/worden naar QAM-256.

Een overzicht van de transportstromen vind u hier.

Hieronder treft u een overzicht van de meest voorkomende problemen met een mogelijke oplossing.

Wanneer er blokjes in beeld verschijnen bij de QAM-256 kanalen, duidt dit op een slechte binnenhuisbekabeling. De klant kan dit testen door de ontvanger/tv rechtstreeks op het AOP (Abonnee Overname Punt) in de meterkast aan te sluiten met een kabel met ‘Kabel Keur’ keurmerk. Blijven de blokjes, dan is het verzoek om de klant contact op te laten nemen met de Ziggo klantenservice zodat een monteur gestuurd kan worden.

Van een aantal ontvangers is inmiddels bekend dat deze problemen kunnen geven. Dit geldt met name voor de Panasonic. Voor de andere ontvangers zijn het aantal meldingen gering.
• Panasonic TU-DC40RD
• Nokia Mediamaster 119c
• Digi1 STB-85 ir
• Cisco 8455DVB oudste/grijze versie
• Samsung DCB-H380R
Komen Ziggo klanten bij u in de winkel met problemen/klachten die mogelijk veroorzaakt worden door deze wijziging, willen we u vragen om deze door te verwijzen naar de Ziggo klantenservice. Ziggo zal samen met de klant naar een geschikte oplossing zoeken (te denken valt aan een andere ontvanger). Uiteraard kunt u ook uit uw eigen assortiment een ontvanger verkopen aan de klant als deze dat wil.
 
Een ontvanger/tv kan op zwart gaan na de omschakeling. Dit vind meestal plaats als deze op een QAM-64 kanaal stond, wat omgezet is naar een QAM-256 kanaal. Het volgende stappenplan kan doorlopen worden wanneer de ontvanger/tv op zwart is gegaan.
1. Zappen naar een QAM-64 kanaal, zoals Ziggo TV (kanaal 11) of 24Kitchen (kanaal 24)
2. Ontvanger resetten door uit en weer aan te zetten
3. Opnieuw laten scannen naar alle kanalen
4. Firmware updaten naar de laatste versie, te vinden op de site van de fabrikant van de TV of ontvanger
Mochten deze handelingen geen oplossing bieden, dan verzoeken we u de huisinstallatie te controleren, eventueel aan de hand van een testontvanger. Als de huisinstallatie niet de oorzaak van het probleem is, dan kan de klant contact op nemen met de klantenservice. Een monteur van Ziggo kan het probleem bij de klant verder onderzoeken/oplossen.
===
maart 2012 Totaaltv
Ondanks dat kabelbedrijf Ziggo in september het aantal analoge tv-kanalen naar 25 terugbracht, heeft men nog steeds met bandbreedte-gebrek te maken. De modulatietechniek QAM256 moet uitkomst bieden.

Op zich is de modulatietechniek QAM256 beslist geen nieuwe technologie. Diverse kabelbedrijven in Nederland maken op hun kabelnetwerken al geheel of gedeeltelijk gebruik van deze modulatietechniek. Ziggo maakt tot op dit moment op vrijwel alle frequenties op haar netwerk gebruik van de oudere modulatietechniek QAM64. Daarnaast is Ziggo ook één van de Europese kabelbedrijven die actief bij de ontwikkeling van de nieuwe bandbreedtebesparende uitzendtechniek DVB-C2 betrokken is. Een overstap naar DVB-C2 wordt echter in de komende jaren nog niet verwacht.
 
Voordelen en nadelen QAM256
Het grootste voordeel van QAM256 is dat op één uitzendkanaal meer bandbreedte voor het doorgeven van tv-zenders of andere digitale diensten gebruikt kan worden. Op één frequentie met QAM256 modulatietechniek kan men 50,6 Mbit/s aan data gebruiken, bij QAM64 is dat slechts 38 Mbit/s. Een groot nadeel is er ook. QAM256 is veel storingsgevoeliger. Elk gebruik van slechte coaxbekabeling in de huiselijke omgeving wordt bij digitale televisie genadeloos door blokvorming in de ontvangst of zelfs algehele ontvangstuitval afgestraft.
 
Analoge televisie
Voor Ziggo is de overgang naar QAM256 hoognodig. In de komende maanden komen er voor de Nederlandse markt meer HD-kanalen beschikbaar. Om het HD-aanbod zo volledig mogelijk te houden, moet Ziggo naar nieuwe bandbreedte op haar kabelnetwerk op zoek. De keuze blijft dan tussen uitschakeling van meer analoge zenders of de overstap naar QAM256. Voor dat laatste is op dit moment gekozen.
 
Eind me klaar
Of Ziggo in één keer alle digitale uitzendkanalen naar QAM256 gaat overzetten, blijft nog even koffiedik kijken. Ziggo-woordvoerder Gradus Vos bevestigt aan Totaal TV wel dat eind mei de nu gestarte omzetting van QAM64 naar QAM256 voltooid is. Vanaf dat moment start Ziggo dan ook het actieve proces dat tot uitbreiding van het HD-aanbod moet gaan leiden. De extra bandbreedte kan Ziggo natuurlijk ook gebruiken voor het toevoegen van nieuwe zenders in SD-kwaliteit of de toevoeging van meer Video on Demand op haar kabelnetwerk.
 
Viacom HD- Kanalen
In ieder geval lijken de HD-kanalen MTV NL HD, Nickelodeon HD en Comedy Central HD als eerste in aanmerking te komen om de nieuw vrijgekomen bandbreedte te gebruiken. Ziggo maakte eerder aan Totaal TV bekend dat men eind mei deze HD-zenders aan het zenderaanbod gaat toevoegen.

Bron: Totaal TV

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.