Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

Einde van een tijdperk. Ziggo zet analoog uit. Alles digitaal

door Els Werkman Leestijd: 3 minuten

Op 13 april 2021 is Ziggo gestopt met het doorgeven van analoge televisie. Ziggo was de laatste provider die nog diensten via deze techniek leverde. Inmiddels zijn alle 3,9 miljoen klanten over naar digitale signalen. Het is het eind van een langlopend overgangstraject. Maar ook het eind van een tijdperk. Vaarwel analoog, hallo digitaal. Naast het kijken op een televisiescherm, kijken mensen ook steeds meer op mobiel of tablet.  Analoog uit digtaal aan bij Ziggo

Schakelmee

In 2018 startte Ziggo met het project ''Schakelmee'. Het omschakelen van analoge tv naar volledig digitaal is gefaseerd uitgevoerd per regio. Klanten kregen (en krijgen) waar nodig hulp bij het omschakelen. De meeste Ziggo klanten keken overigens al digitaal, bewust of onbewust. Want alleen mensen met oude (beeldbuis) televisies of extra tv’s op slaapkamers maakten nog gebruik van het analoge signaal. Het televisie gedeelte is afgerond, maar er zijn ook nog FM-radio luisteraars op het analoge netwerk. Die hebben tot eind dit jaar om over te schakelen, dan stopt Ziggo ook met het FM-radiosignaal via de kabel.

Voordelen digitaal

Bij digitale televisie is het zenderpakket uitgebreider. Je kunt kijken naar bijvoorbeeld alle regionale zenders (niet alleen naar de zender in jouw regio) en naar Ziggo Sport, (live Formule 1 , Champions League, Engels/Spaans voetbal etc.). NPO 1, 2 en 3 krijg je in HD-kwaliteit. Kortom, meer voor dezelfde prijs, want de omzetting naar digitale kabel heeft geen invloed op de abonnementskosten. En de beeldkwaliteit is beter. De vrijgekomen bandbreedte levert ook toekomstmuziek. Ziggo ziet meer mogelijkheden op het gebied van zenderuitbreidingen en interactieve televisie als alle klanten digitaal kijken.

Waarom stoppen met analoog?

Het analoge signaal nam behoorlijk wat bandbreedte in beslag. En Ziggo wilde die ruimte graag gebruiken voor een snellere en stabielere digitale internetverbinding.  "Wij willen een nog verder ontwikkeld 'next generation network' aan kunnen bieden, waarbij mobiele en vaste verbindingen nog dichter op elkaar aansluiten en onze klanten ongestoord gebruik kunnen maken van digitale toepassingen”, aldus Marcel de Groot, Directeur Consumentenmarkt bij VodafoneZiggo. Bovendien moest de provider beide technieken ondersteunen, terwijl het grootste gedeelte van de klanten al digitaal keek. De meeste Nederlanders beschikken inmiddels over televisies die goed overweg kunnen met het digitale signaal. 

Echt afgelopen? 

Nee, nog niet helemaal. Want analoge FM-radio via de kabel is nog beschikbaar. Ziggo is overigens wederom de laatste provider die dit nog levert. Maar ook dit is een aflopende zaak. Als alles volgens planning verloopt moet dit project eind 2021 afgerond zijn. 95% van de Nederlanders luistert al op een andere manier naar de radio, voornamelijk digitaal.  Een deel van de overgebleven 5% analoge luisteraars is klant bij Ziggo. Ziggo helpt die klanten bij de overstap. 

check-of-je-analoog-radio-luistert.PNG

Weet je niet hoe jij luistert? Controleer dan of er naast de stroomkabel ook een coaxkabel aangesloten is op de radio. Is dit niet zo? Dan heb je geen kabelradio. Is dit wel zo? Stem de radio af op 98.8 FM. Als je nu de Ziggo-boodschap hoort dan luister je nog analoog via de kabel. 

Geactualiseerd: woensdag 21 april 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.