Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

UPC niet blij met Opta besluit, KPN wel

UPC is niet blij met het besluit van de Opta om kabelaars te verplichten concurrenten toe te laten op hun netwerk. KPN juicht de plannen van de toezichthouder juist toe. Het kabelbedrijf vindt het opmerkelijk dat de Opta meer regulering wil in een tijd waarin de consument steeds meer keuze heeft. 

Volgens UPC is er sprake van hevige concurrentie tussen de verschillende aanbieders van televisie. Zo biedt Canal Digitaal televisie aan via de schotel, KPN en Tele2 via internet (IPTV), en KPN ook via de ether (Digitenne). Vanuit dat oogpunt begrijpt UPC de beslissing van de Opta niet.

De Opta wil de kabelmarkt openbreken omdat de alternatieven voor kabeltelevisie onvoldoende druk zouden uitoefenen op de tarieven en niet voor meer keuze in het kabelpakket hebben gezorgd. "De prijs voor Digitenne is fors gedaald, terwijl televisie kijken via de kabel juist nog iets duurder is geworden", zegt de voorzitter van de OPTA.

Verder hebben kabelmaatschappijen nog altijd een groot marktaandeel van 81%, terwijl het aandeel van digitale televisie relatief klein is. Veel mensen zouden nog analoge televisie kijken in verband met problemen met het aansluiten van digitale televisie op meerdere tv's. Dit biedt kabelexploitanten een belangrijk concurrentievoordeel volgens de toezichthouder.

Om de concurrentie te bevorderen legt de Opta de kabelaanbieders een verplichting tot wederverkoop op. Daarmee kunnen alternatieve spelers onder hun eigen merk het analoge televisiepakket van UPC of Ziggo aanbieden, de twee grootste spelers in de kabelmarkt. Voor kleine lokale kabelaars geldt de maatregel niet.

Om KPN niet af te remmen zijn glasvezelnetwerk verder uit te rollen, is deze aanbieder uitgesloten voor de mogelijkheid om toe te treden tot de kabelmarkt. Ook wordt het argument aangehaald dat KPN meer zou kunnen halen uit IPTV, televisie via een snelle internetverbinding. In Nederland komt IPTV maar niet van de grond, terwijl het in België wel succesvol is.

KPN juicht de plannen van de Opta toe. De deregulering van de vaste telefoniemarkt, vooral ten aanzien van de tarieven, en de openstelling van de kabelmarkt zorgt voor meer gelijkheid, aldus KPN.

Gepubliceerd: woensdag 16 juli 2008
Geactualiseerd: vrijdag 29 mei 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.