Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Trouw: satelliet wint bij overstap digitale tv

De overstap van analoge naar digitale tv via de ether verloopt soepel. Door slimme sluikmarketing lijkt satelliet-tv echter de grote winnaar van het afgelopen weekeinde. Dat bericht dagblad Trouw op 14 december. 

Digitenne van KPN verving zondag de analoge door digitale tv-zenders. Tot dan kon in 98 procent van Nederland 'ouderwets' (analoog) via een spriet op het dak tv gekeken worden, daarna zou in dezelfde gebieden digitale tv zijn te ontvangen.

Naar eigen zeggen is de omschakeling zeer succesvol, zonder grote tegenslagen verlopen. Dat positieve bericht werd echter niet opgepakt door het ANP. Op nieuwssites en in de meeste dagbladen stond te lezen dat het afschakelen van de analoge tv niet zonder problemen was verlopen. Journalistiek Nederland was zonder meer afgegaan op Arjan Wiertz van Tevolutie Magazine die al meteen wist dat het mis zou gaan. Hij voorspelde dat duizenden Nederlanders vanaf maandag verstoken zouden zijn van tv. Enkel dagblad Trouw heeft zich meer in de materie verdiept en niet klakkeloos nieuws overgenomen. 

Trouw: 'Als service heeft Tevolutie de site geenbeeld.nl opengesteld voor gedupeerden. Die kunnen zo melden of ze geen, of een slecht beeld ontvangen. Binnen een dag was de kaart van Nederland één grote rode vlek vol problemen.

Als extra dienst biedt de site ook uitleg over alternatieven. Geenbeeld kent er drie: digitale kabeltelevisie (maar daarbij waarschuwt de site voor dure abonnementen), internet- tv van KPN, Mine geheten (’maar die is al vaak aangekondigd en nog amper te krijgen’) en tenslotte satelliet-tv via Astra. Daarbij werd geen enkel nadeel genoemd. Het Tevolutie-persbericht was eerder ook al zo opvallend positief over satelliet-tv.

Die warme gevoelens voor de satelliet zijn misschien niet helemaal toevallig. Geenbeeld.nl en Tevolutie zijn creaties van Arjan Wiertz. Hij blijkt zijn geld mede te verdienen als projectmanager bij Satellietplatform. Wiertz is de enige betaalde kracht van deze satelliet-lobbyclub.

Desgevraagd zegt Wiertz nooit de bedoeling te hebben gehad een vertekend beeld te schetsen. „Ik ben me bewust van mijn dubbele pet maar wil mensen toch gewoon goed voorlichten.” Gisteren zijn de teksten op geenbeeld.nl wat aangepast, en mag de bezoeker daar nu ook weten dat satelliet-tv een investering van al gauw 300 tot 400 euro vergt.

Overigens is volgens KPN de ontvangst tot nu toe zoals gehoopt. In veel gebieden is nog een buitenantenne nodig, maar dat was voorspeld. Tot nu toe heeft KPN nog nergens steunzenders moeten plaatsen.'

Digitelevisie verneemt graag een reactie in het Forum van bezoekers die nog geen goede ontvangst hebben. De overheid heeft overigens beloofd in te grijpen als er gebieden blijken te zijn waar digitale ethertelevisie niet te ontvangen is. 

In de TOP 5 digitale televisie, waar alle alternatieven worden vergeleken, is te zien dat Digitenne van KPN (ether) momenteel het goedkoopst is, uitgaande van de totaalprijs van één jaar. Op de tweede plaats staat UPC (kabel) en op de vijfde plaats CanalDigitaal (satelliet). Worden de totaalkosten echter over 2 jaar uitgesmeerd, dan is men het voordeligst uit met CanalDigitaal.

Gepubliceerd: donderdag 14 december 2006
Geactualiseerd: vrijdag 15 december 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.