Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Straks `gratis` betaaltelevisie?

door Jeanet Woldring

Gratis naar betaaltelevisie kijken. Het mag niet, maar kan binnenkort wel.   Met het softwareprogramma Cybersky kan betaaltelevisie in de hele wereld live worden gedeeld. Dit meldt het Financieele Dagblad vandaag.  

Het is niet fair, maar wel legaal volgens de Duitse Guido Ciberski, de ontwikkelaar van het  softwareprogramma Cybersky. De gebruiker die de software downloadt kan via een zogeheten peer-to-peer netwerk naar alle mogelijke televisiekanalen in de wereld kijken, zowel openbare zenders als betaalde kanalen achter een decoder.

De techniek lijkt op die van het peer-to-peer netwerk als Kazaa. Het verschil is dat het netwerk van Cybersky geen gebruikmaakt van centrale servers en dus moeilijk juridisch kan worden aangepakt. Bovendien verwerkt Cybersky de verspreiding efficiënter, waardoor het sneller is.

Als één persoon in het netwerk zijn pc aansluit op de televisie en een programma oplaadt, kunnen miljoenen anderen met een vertraging van slechts enkele seconden 'live' meekijken. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van gewone televisie volgens Ciberski.

De illegale gebruiksmogelijkheden is voor het Duitse betaaltelevisiebedrijf Premiere reden geweest naar de rechter te stappen om te voorkomen dat de software überhaupt wordt uitgebracht.  De rechter heeft daarop  verboden de software uit te brengen, maar Ciberski verwacht dat het verbod binnenkort zal worden opgeheven. Hij baseert zich op internationale uitspraken in soortgelijke zaken, waarbij niet de softwareleveranciers, maar de aanbieders van bestanden werden aangepakt.

Ook Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij Solv en gespecialiseerd in auteursrecht en IP op het gebied van nieuwe media, verwacht niet dat de software kan worden tegengehouden.

Ciberski heeft de software oorspronkelijk ontwikkeld als een efficiëntere manier om videobeelden via internet rechtstreeks uit te zenden. Hij verwacht dat zijn technologie interessant kan zijn voor publieke omroepen, die daarmee een groter bereik krijgen en betere kwaliteit televisie kunnen aanbieden. Voor de betaaltelevisiewereld is de software een nachtmerrie.

De porno-industrie is al wel geïnteresseerd in de software, wegens de betere distributiemogelijkheden. Een bedrijf uit die sector heeft inmiddels een klein belang in Ciberski's nieuwe bedrijf genomen.

In Nederland zijn marktpartijen nog niet op de hoogte volgens het FD. Zo zou een woordvoerder van UPC Nederland, eigenaar van betaaltelevisiekanaal Canal+ Cybersky niet kennen.

Bron: FD.nl 

Gepubliceerd: dinsdag 15 februari 2005
Geactualiseerd: maandag 18 februari 2019

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.