Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Press TV en ROJ TV van de satelliet

Press TV uit Iran en het Koerdische ROJ TV zijn om uiteenlopende redenen door de satelliet beheerders Eutalsat en Sky uit de lijst van door te geven zenders gehaald. Voor ROJ TV betekent dit dat de zender in Nederland niet meer te zien is, Press TV gaat in Engeland geheel op zwart maar is in Nederland nog wel via een andere satelliet te bekijken.

Press TV uit Iran
Press TV is naar eigen zeggen een onafhankelijke zender, maar wordt wel gefinancierd door de overheid in Iran. Directe aanleiding voor het blokkeren van de zender is een beslissing van de Britse mediawaakhond Ofcom. Press TV heeft vorig jaar een interview uitgezonden met Maziar Bahari, een journalist van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek, waartegen de journalist later een klacht heeft ingediend. Het interview werd in een Iraanse gevangenis opgenomen, in aanwezigheid van bewakers en was volgens de journalist 'in de geest van het Iraanse, repressieve regime'. Ofcom heeft daarop Press TV een boete opgelegd en geëist dat de zender haar banden met het Iraanse regime verklaard. Aan zowel de boete als de eis is niet voldaan, waarop Ofcom Sky Digital (de beheerder van de satelliet) gesommeerd heeft Press TV uit haar aanbod te verwijderen.

ROJ TV voor Koerden
Eutalsat heeft aangaande het vanuit Denemarken uitzendende ROJ TV een soortgelijke beslissing genomen nadat een Deense rechtbank banden tussen de zender en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK bewezen achtte. Omdat de PKK internationaal wordt aangemerkt als een terroristische organisatie staakt Eutalsat doorgifte van het signaal, om medeplichtigheid te voorkomen.

Politieke motivatie?
Beide zenders protesteren uiteraard heftig tegen deze besluiten en voeren aan dat zij slachtoffer zijn van een politieke strijd. Het Engelstalige Press TV geeft aan dat hiermee een onafhankelijk tegengeluid voor Amerikaanse nieuwszenders als FOX en CNN de mond wordt gesnoerd. ROJ TV zegt dat de Turkse regering hiermee de laatste bron van onafhankelijk nieuws voor Koerden heeft weten te onderdrukken.

Press TV is in Nederland alleen via Canaldigitaal te bekijken.

UPDATE 07-02: Canaldigitaal heeft Press TV ook uit haar fast scan lijsten verwijderd: klanten die de lijst automatisch verversen kunnen de zender niet langer ontvangen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.