Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Opta wil meer concurrentie op kabeltv markt

door Jeanet Woldring

Telecomtoezichthouder Opta wil dat er meer concurrentie komt tussen de aanbieders op de kabeltelevisiemarkt. Daarom heeft Opta de twee grootste kabelmaatschappijen in Nederland, UPC en Ziggo, een tweetal verplichtingen opgelegd. Dat staat in het dinsdag uitgebrachte ontwerpbesluit Omroep van de waakhond. 

Zoals eerder bericht lichtte Opta  al een tipje van de sluier op. Ziggo en UPC hebben volgens Opta 81 procent van de omroepmarkt in handen. Hier zouden de laatste tijd weinig verschuivingen in zijn opgetreden ondanks de opkomst van alternatieven, zoals Digitenne, IPTV en satelliet. De komende periode verwacht Opta hier zonder ingrijpen onvoldoende verandering in. Daarnaast denkt de toezichthouder dat de consument steeds vaker diensten als telefonie, televisie en internet gebundeld (triple play*) gaat afnemen.

De eerste verplichting is dat alternatieve aanbieders hun eigen digitale tv-pakket moeten kunnen aanbieden over de kabel. Ten tweede zijn UPC en Ziggo verplicht om de analoge kabelaansluiting administratief door te verkopen aan andere bedrijven. Deze bedrijven moeten dan nog wel zelf de uitzendrechten leveren.

Dit betekent dat een consument voor zijn analoge kabelabonnement of voor een digitaal pakket via de kabel volledig kan overstappen naar een zogeheten alternatieve aanbieder. Bovendien verwacht Opta dat toenemende concurrentie de televisiekijker aanzienlijke financiële voordelen kan opleveren als gevolg van de druk die op de prijzen staat.

De vereniging voor Nederlandse kabelbedrijven, NLkabel, vindt het besluit van de Opta opmerkelijk. Zij stelt dat de Opta de enorme toename van concurrentie op de markt voor televisiesignalen niet voldoende op waarde schat. Volgens directeur Rob van Esch hebben juist tal van concurrenten zich in de afgelopen jaren op de omroepmarkt aangediend.

Daarnaast stelt Van Esch dat het vreemd is dat de Opta juist verplichtingen oplegt voor het bieden van toegang tot de analoge kabel. 'Consumenten en concurrerende platformen zijn massaal op weg naar een digitale televisie-ervaring,' stelt hij. 'In dit licht gezien zet Opta de klok terug, terwijl ze juist vooruit moet kijken.'

YouCa
Vorige maand kondigde een nieuwe kabelmaatschappij genaamd YouCa aan de concurrentie te willen aangaan met Ziggo en UPC. Oprichter Peter Jelgersma van YouCa laat weten een kabelabonnement "aanzienlijk" goedkoper aan te willen bieden. Hij verwacht volgend jaar zomer te beginnen.

Toestemming Europese Commissie nodig
Opta verwacht dat het besluit vanaf 1 januari van kracht wordt. De betrokken partijen hebben tot 29 september de tijd om op de voorstellen van de toezichthouder te reageren. Ook moet de Europese Commissie nog toestemming verlenen.

TOTAALWIJZER : vergelijk INTERNET + BELLEN + DIGITALE TV 

Gepubliceerd: vrijdag 8 augustus 2008

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.