Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 10.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

OPTA gaat kabel openstellen

door Jeanet Woldring

UPC en Ziggo hebben een voorstel gedaan hoe zij de kabel willen openstellen voor analoge doorgifte. Het gaat hierbij om wederverkoop van de analoge aansluiting, de consument wordt dan klant bij een ander bedrijf.


Andere bedrijven die toegang willen tot de kabel hebben op deze voorstellen mogen reageren. Op een aantal punten is het niet gelukt om er in onderling overleg uit te komen. Daarom heeft de OPTA nu verplichtingen opgelegd hoe Ziggo en UPC hun aanbod moeten aanpassen.

Op deze voorstellen mogen de partijen weer reageren, en nadat ook de Europese Commissie zich heeft uitgesproken, kan het besluit definitief worden. Daarna gaat de termijn in waarbinnen de kabel open moet. Over de tarieven die Ziggo en UPC willen vragen aan de wederverkopers doet OPTA pas later een uitspraak.

Ook digitaal moeten de twee grote kabelaars toegang geven aan andere partijen, en dinsdag 3 november hebben Ziggo en UPC daarvoor hun eerste voorstellen bekend gemaakt op hun websites.

Volgens Digitalekabeltelevisie.nl is het opvallend dat 'beide partijen in hun voorstellen het alleen over SD (gewone) televisie hebben, en nog nooit van HDTV gehoord lijken te hebben. Ziggo heeft opties voor het aanleveren van MPEG2 signalen, naar keuze in 4 en 8 Mbits versie. Bij UPC kan alleen gekozen worden voor een SD signaal in 4 Mbit.'

Het zal ongetwijfeld nog veel overleg en tijd vragen voordat de kabel werkelijk open gaat. De toetreders, waaronder Tele2 en Online, hopen in het eerste kwartaal van 2010 diensten te kunnen lanceren.

Zie ook: Meer keuze via de tv kabel (OPTA)

Gepubliceerd: woensdag 4 november 2009

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.