Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten maandag vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

KPN te dominant in digitale televisie?

Markttoezichthouders NMa en Opta zijn tegen het meebieden door KPN op zendermaatschappij Nozema, die wordt geprivatiseerd. KPN zou daardoor te dominant worden in digitale televisie. Dat staat vandaag in het FD.
 
Het negatieve advies zou het kabinet in een lastig parket brengen. Minister Zalm van FinanciĆ«n organiseert als grootaandeelhouder (59%) de veiling van Nozema,  die gebaat is bij een hoge opbrengst. Aan de Tweede Kamer is echter beloofd dat KPN niet meer dan 40% mag bezitten in Digitenne. Dit is het digitale tv-bedrijf waarvan KPN en Nozema elk 40% bezitten. Als KPN Nozema koopt, verdubbelt het telecombedrijf zijn belang naar 80%. Dat is tegen de wens van een meerderheid van de Kamer.

KPN zou onlangs een bindend bod hebben uitgebracht. Het Ministerie wil pas reageren wat er gedaan wordt met het negatieve advies als de veiling voltooid is, zo meldt de krant.

Vanochtend dient voor de Haagse rechtbank een kort geding van zendermaatschappij Broadcast Partners (BP) tegen de Staat der Nederlanden. BP, de commerciĆ«le tegenhanger van Nozema, eist dat KPN wordt buitengesloten van meebieden omdat het bedrijf dan te dominant wordt op de markt voor digitale televisie.
BP werd in eerste instantie ook geweigerd omdat het bedrijf te machtig zou worden als het de uitzender van alle korte- en middengolfradiostations plus de tv-zenders Nederland 1, 2 en 3 zou verwerven. De zendermaatschappij is echter alsnog toegelaten tot de veiling.

De kabelbedrijven steunen BP in zijn juridische strijd. Vecai, de branche-organisatie van de kabelbedrijven,  heeft Zalm gevraagd de verkoopprocedure transparanter te maken en te verhinderen dat KPN twee van de drie infrastructuren in handen krijgt.

Marktkenners schatten de opbrengst van Nozema tussen de 50 en 100 miljoen euro. Nozema brengt meer op naarmate het bedrijf sneller landelijke dekking biedt aan Digitenne.

KPN biedt sinds enkele maanden een pakket digitale tv-zenders aan.  Eind dit jaar wil KPN tevens internet-tv over zijn eigen telefoonnet aanbieden. Het bedrijf eist ook toegang tot de kabel maar krijgt dat vooralsnog niet.

Klik hier voor meer informatie, beschikbaarheid en bestellen: KPN Digitale TV

Gepubliceerd: donderdag 21 juli 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.