Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

`HDTV is zelden echt HD`

door Jeanet Woldring

Ondanks dat de consument massaal HD-televisies koopt, wordt nog altijd maar bar weinig in echt high definition uitgezonden. Dat schrijft Ed Brouwer in de Gooi- en Eemlander. Hieronder een samenvatting van zijn lezenswaardig artikel.

Weliswaar worden steeds meer zenders ook in HD doorgegeven, maar dat is beslist geen garantie dat de programma's die je op die zenders te zien krijgt ook HD zijn. Tien procent, iets meer misschien, vermoedt een deskundige. Nederland 1, 2 en 3 worden in HD aan de providers aangeboden. De Winterspelen in Vancouver waren onlangs helemaal in HD. 

Echt HD is alleen maar HD als het ook met HD-camera's is opgenomen. Dat gebeurt nog bijzonder weinig omdat het zo'n 15 procent duurder is en het bewaren van het materiaal ook kostbaarder is. Maar zelfs opnemen in HD biedt geen garantie voor kristalhelder beeld. Dat heeft weer te maken met compressietechniek en de bandbreedte waarmee een programma wordt uitgezonden. Een kostenverhaal, want hoe smaller die bandbreedte, hoe goedkoper. 

CanalDigitaal meeste en hoogste kwaliteit 
Het aanbod van HD-zenders verschilt nogal per provider. Abonnees van CanalDigitaal krijgen de meeste én in de hoogste kwaliteit vanwege meer bandbreedte: 24 kanalen voor slechts vijf euro. Gratis HD-zenders zijn er bijna niet. Ziggo geeft Nederland 1,2,3 en Eurosport gratis in HD door, KPN glasvezel een promokanaal. Wie HD wil zien, moet een betaald HD-pakket nemen. KPN vraagt een tientje voor tien zenders. UPC geeft er twaalf door voor negen euro. Ziggo vraagt net geen vier euro voor drie zenders en Tele2 vijf euro voor drie zenders en programma gemist.

Allemaal voorzien de providers dat het aanbod aan HD-zenders dit voorjaar en ook daarna nog wordt uitgebreid. Met welke zenders, dat is de vraag. Voor kijkers zou het mooi zijn als de omroepen het pleidooi van CanalDigitaal overnemen om bij échte HD-uitzendingen én in de gidsen het HD-logo te tonen. Dan weet je of het nog mooier kan, besluit Brouwer.

Zie ook: HDTV abonnementen

Gepubliceerd: zondag 21 maart 2010

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.