Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Digitenne: omschakeling succesvol verlopen

De omschakeling van analoge naar digitale tv afgelopen nacht is zeer succesvol, zonder grote tegenslagen verlopen. Dat bericht Digitenne van KPN op haar website. Volgens Arjan Wiertz van TeVolutie Magazine is het afschakelen van de analoge televisie echter niet zonder problemen verlopen.

In de nacht van 10 op 11 december 2006 is het analoge ethersignaal voor televisie in Nederland overgeschakeld naar een digitaal signaal. Dat signaal is een zogenaamd DVB-T-signaal. Dit betekent dat vanaf vandaag in héél Nederland via dakantennes (zogenoemde rooftop-dekking) de zenders Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3 en de regionale omroep niet meer analoog, maar voortaan digitaal te ontvangen zijn.

Om 1 uur 45 waren alle 15 digitale zenders in de lucht. Een half uur later zijn alle zenders gecontroleerd en goed bevonden en zijn de analoge zenders definitief afgeschakeld.

De analoge afschakeling is, voor wat betreft de grote zenders, gestart om 12 uur 15. Dit was een uur eerder dan gepland. Totaal zijn 26 analoge zenders uitgeschakeld, 12 voor 1 uur 's nachts, de overige kort daarna, zo laat Digitenne weten. In de komende dagen zal verder finetuning van de zenders plaatsvinden. 

Volgens Arjan Wiertz van TeVolutie Magazine is het afschakelen van de analoge televisie niet zonder problemen verlopen. Dat zou blijken uit de reacties op zijn website Geen Beeld.  In Winterswijk, Eindhoven, Doetinchem en Bennekom klaagden mensen dat helemaal geen ontvangst mogelijk was. Elders in Nederland bleek de kwaliteit niet optimaal. Mensen bleken niet genoeg te hebben aan de binnenhuisantenne, die Digitenne levert bij de benodigde apparatuur.

Digitenne heeft echter duidelijk aangegeven dat bij de overschakeling van analoge naar digitale ethertelevisie ontvangst via dakantennes het uitgangspunt is geweest. Met een dakantenne heeft men de grootste kans op goede ontvangst van het digitale ethersignaal, zo luidt het antwoord op een van de veelgestelde vragen. En:  'Indien u toch besluit uw binnenantenne te gebruiken kan het zijn dat u, bij veranderingen in het netwerk, alsnog over dient te gaan naar een dakantenne. Wie dichtbij een zender woont, kan wellicht volstaan met een binnen- of raamantenne in plaats van een dakantenne'.

  
dakantenne                         raamantenne      binnenantenne

Gepubliceerd: maandag 11 december 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.