Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Digitale tv moet nog sterk worden verbeterd

Het moderne televisiekijken is nog niet volmaakt. De meeste platte televisieschermen kunnen nog niet tippen aan de traditionele beeldbuizen, aan decoders kleven nog allerlei nadelen en digitale televisie kan zelfs een achteruitgang betekenen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. ,,Laat je niet gek maken'', is het advies aan mensen die met het oog op het WK Voetbal komende zomer willen overstappen op nieuwe manieren van televisie kijken. De Consumentenbond ziet in digitale televisie veel mogelijkheden, maar wil dat aanbieders duidelijke informatie verstrekken over de onmogelijkheden, zodat consumenten niet tegen een teleurstelling aanlopen.

De meeste onderzochte decoders scoren een onvoldoende. Zappen gaat traag en het energiegebruik is zelfs in standby enorm. Ook de meeste platte tv's krijgen geen goed oordeel. Het geluid en beeld van het gros van de nieuwe schermen (plasma of LCD) blijven achter bij de beeldbuis.

Uit het onderzoek onder de aanbieders van digitale televisie blijkt dat de bandbreedte en dus de kwaliteit verschillen. Bovendien kan wisselen tussen aanbieders lastig zijn door lange contractsduur en opzegtermijn.

Als voordelen noemt de Consumentenbond een haarscherp beeld, de digitale televisiegids, een groot aanbod zenders en het filmaanbod.

Het onderzoek heeft ergernis opgeroepen van producenten. Een woordvoerder van Samsung zegt het matige oordeel van de bond niet te kunnen plaatsen. „De beeldkwaliteit is niet matig. Maar wij weten niet hoe er is getest." Philips is ’heel erg verbaasd’ over de testuitslag, omdat één van de onderzochte televisies ’al een half jaar niet meer gemaakt wordt’. „Bovendien kreeg dat toestel verschillende prijzen voor zijn uitstekende beeldkwaliteit."

Gepubliceerd: zaterdag 29 april 2006
Geactualiseerd: maandag 1 mei 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.