Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Sportzomer toont contouren tv-toekomst

door Jeanet Woldring

De wijze waarop we televisie kijken, verandert komende jaren ingrijpend. De sportzomer laat zien welke kant het op gaat. Eén ding staat vast, de televisie staat niet centraal in de toekomst van televisie.

Nog een paar dagen en het grootste mediageweld in jaren stort zich weer over ons uit via kranten, radio, televisie en natuurlijk ook internet. We beginnen met een paar potjes klassevoetbal, gaan door met een rondje topfietsen en sluiten de sportfeesten op de bank en in de kroeg af met de Olympische Spelen in Engeland. Onze kille economische toekomst telt voor de media even niet.

Het interessante van deze weken is, dat de eerste winnaar al bekend is. De consument die thuis en onderweg sportprestaties tot zich wil nemen, wordt in deze periode bijzonder op zijn wenken bediend. Met mobiele apps van het EK, de Tour (2011) en de Spelen is hij altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en geven de speelschema's een eenvoudige blik op het programma van de komende dagen. Niet zelden bevatten die apps ook videofuncties, dus tv is niet per se nodig.

Een andere aardigheid, is dat KPN (red. ook de merken Telfort, XS4ALL) en Ziggo apps hebben waarmee je live tv kunt kijken op welk toestel je maar wilt. Hun tv-klanten kunnen naar het grote beeldscherm in de huiskamer kijken, maar net zo goed op hun mobiel of tablet. Ruzies om zapgedrag van partner of kinderen behoren tot de verleden tijd.

De verwende mobiele internetter slaat hier natuurlijk niet steil van achterover. Hij is zo verwend, dat hij niet anders verwacht dan dat er voor alles een app is. Deze software staat nu nog los van het tv-programma dat men kijkt. Bij de nieuwe generatie apps is dat niet meer zo. Die apps leiden in zekere zin de aandacht van de televisie af tijdens het kijken. De telefoon en tablet worden een essentieel onderdeel van de kijkervaring. 

Ze geven niet enkel nieuws en statusupdates bij de uitzending of het evenement. Ze geven de gebruiker ook toegang tot kwalitatief hoogwaardige achtergrondinformatie. Met een aai over het telefoon- of tabletscherm heeft hij dezelfde informatie in handen als de professionele tv-commentatoren.
 
Zo is de Formula 1 Timing App een (dure) concurrent van Olav Mol. Tijdens een F1-race neem je een tablet op schoot om exact de tijden en live videobeelden van je favoriete coureur te volgen. Je ziet zelfs op welk soort band hij rijdt en hoe de onderlinge verhoudingen ten opzichte van de concurrentie zijn. De iPad toont real time meer informatie dan waar anders ook verkrijgbaar. Om deze reden worden tablets ook wel het second screen genoemd.

De NOS doet ook een goede poging om de kijkers te overspoelen via het second screen. En daar is niet eens een tablet voor nodig. Tweedescherm.nl geeft ook dit jaar real time veel real time informatie door over het EK Voetbal en de Tour de France. Het gaat daarbij om opstellingen, tussenstanden, videobeelden vanuit verschillende standpunten, schema's, ranglijsten, et cetera. 

De digitale programmagids van Veronica gaat nog een stap verder. Die toont niet enkel wat er op tv is, maar ook wat vrienden en bekenden nu kijken, of wat ze aanbevelen. Daarnaast zitten Facebook en Twitter op zo'n manier ingebakken dat de kijker vanuit de app over een programma kan kletsen met andere kijkers. Niet voor niets vliegen de hashtags (#) je nu al om de oren tijdens Boer Zoekt Vrouw, Wie is de Mol en The Voice of Holland.

In deze constellatie zijn mobiele apps geen informatief leukigheidje meer, maar integrale onderdelen van de tv-uitzendingen. Voor de een faciliteren ze discussie en gezellige kletspraatjes. Voor de ander zijn apps een middel om hun kennis en ervaring over een onderwerp te verdiepen. In beide instanties wordt de betrokkenheid van de kijker groter. Televisie kijken hoeft geen passieve activiteit meer te zijn.

Nu maar hopen, dat de Nederlandse sporters ons verwennen met een lekkere lange reeks aan zeges.

*) Auteur Erwin Boogert werkt voor Emerce en is ook freelance journalist. Gewapend met apps zit hij in de startblokken voor de sportzomer, meestal bij de radio.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.