Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 10.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Boete KPN en Vodafone voor schenden netneutraliteit

door Anniek Kruijer

KPN en Vodafone krijgen tonnen boetes opgelegd van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het schenden van de Nederlandse netneutraliteit. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend. Beide internetaanbieders hebben zich niet gehouden aan de regels. KPN moet 250.000 euro betalen en Vodafone een bedrag van 200.000 euro.

In Nederland is netneutraliteit verplicht. Netneutraliteit betekent dat internetproviders al het internetverkeer gelijk moet behandelen. Aanbieders mogen geen internetdiensten blokkeren, afknijpen of bevoordelen.

Blokkeren internetbellen

KPN krijgt een boete omdat het op haar gratis Wi-Fi hotspots diverse diensten blokkeerde, waaronder videobellen. Klanten konden er door de blokkade geen gebruik van maken. Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij wel en niet op het internet kunnen doen. "Alle data moet tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden. Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven" aldus ACM-bestuurslid Henk Don. In een reactie laat KPN weten dat het inderdaad de regels heeft overtreden en de boete accepteert. Wel stelt de provider dat het grootste deel van de gebruikers niet beperkt zijn in de internetmogelijkheden.

HBO

Vodafone wordt bestraft doordat het juist klanten voortrok. Er werden abonnementen aangeboden waarbij via een app gekeken kon worden naar de betaalde filmzender HBO, zonder dat de verbruikte data in rekening gebracht werd. Dit lijkt voordelig voor de consument, maar is verboden omdat er oneerlijke concurrentie kan ontstaan. Volgens ACM stuurde Vodafone haar klanten in wat zij op het internet deden. Ook dat is niet toegestaan.

Gepubliceerd: dinsdag 27 januari 2015

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer
Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.