Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bijna 80 procent huishoudens heeft digitale tv

door Jeanet Woldring

Bijna 80 procent van de Nederlandse huishoudens met een tv-aansluiting beschikt nu over digitale tv. Ziggo is de grootste aanbieder, gevolgd door KPN, UPC en CanalDigitaal. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van Telecompaper.

Ruim 6 miljoen digitale tv-aansluitingen
Het aantal digitale tv-aansluitingen in Nederland is in het eerste kwartaal met 2,5 procent gegroeid naar 6,3 miljoen. In het cijfer zijn 3,6 miljoen huishoudens met kabel-tv inbegrepen die ook nog een analoge tv-aansluiting bezitten.

Meerderheid kijkt via kabel
Kabel blijft met 57 procent marktaandeel de meest gebruikte uitzendplatform om naar digitale tv te kijken, ondanks de groei van het aantal aansluitingen via IPTV en glasvezel. Een groot gedeelte van de Nederlanders die via de kabel naar digitale televisie kijken gebruiken -vooral op de slaapkamer- ook analoge televisie.

Ziggo grootste tv-aanbieder
Ziggo is met uitstek de grootste digitale tv-aanbieder in Nederland. Het kabelbedrijf zag het marktaandeel in het afgelopen jaar met 0,8 procent groeien. KPN -die via Interactieve TV en Digitenne digitale tv aanbiedt- is de één na grootste aanbieder. UPC en CanalDigitaal volgen op de derde en vierde plaats.

Digitenne en CanalDigitaal verliezen marktaandeel
Tv via de ether (Digitenne) en via satelliet (CanalDigitaal) verloren marktaandeel, maar blijven na de kabel wel de meest gebruikte digitale uitzendplatformen. 

Tv via internet blijft groeien
Tv via internet (via ADSL en glasvezel) wonnen marktaandeel. Het blijven qua marktaandeel de vierde en vijfde technologie om digitale tv aan te bieden. Volgens Telecompaper wordt digitale tv gestimuleerd door het groeiende aantal providers die Alles-in-1 pakketten aanbieden, zoals Vodafone doet via glasvezel. 

'Tweede scherm’ tv-diensten ook aanjager
‘Tweede scherm’ tv-diensten worden ook als aanjager genoemd door het onderzoeksbureau. Het biedt huishoudens de mogelijkheid tv op een tweede scherm zoals een laptop of tablet te bekijken. Ziggo, KPN en diens dochters Telfort en XS4ALL hebben inmiddels dergelijke diensten gelanceerd. UPC zal naar verwachting binnenkort volgen via een uitbreiding van de functionaliteiten van zijn iPhone- en Android-apps, mogelijk in combinatie met de introductie van de Horizon settop box later dit jaar.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.