Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten maandag vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Begin 2015 duidelijkheid over Digitenne

door Jeanet Woldring

Hoe gaat de toekomst voor Digitenne eruit zien? Dat zullen we waarschijnlijk in 2015 weten, als het beleid daarvoor bepaald is. Het ministerie van EZ doet op dit moment een peiling naar de toekomst van digitale ethertelevisie, ook wel Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T) genoemd. KPN is met Digitenne de grootste aanbieder, maar ook kleinere partijen als Stipte bieden digitale tv via de ether. 

Vergunningen tot eind 2017
De DVB-T vergunningen lopen eind 2017 af en EZ wil twee jaar daarvoor een besluit nemen over de eventuele (her)uitgifte van dat spectrum. KPN en NPO zijn de vergunninghouders voor Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T). KPN is met Digitenne de grootste aanbieder. Digitenne biedt een pakket aan van 29 televisiezenders en 23 radioprogramma’s.

Vanaf 2002 in gebruik
De vergunningen zijn in 2002 voor vijftien jaar toegekend. Het doel was om marktwerking en concurrentie met de kabel en de satelliet te bevorderen. In de nacht van 11 op 12 december 2006 zijn de analoge zenders na 55 jaar uitgeschakeld. 

Met de huidige verkenning van de marktbehoefte wil het ministerie een antwoord vinden of de vraag of er na 2017 nog behoefte aan aardse digitale tv is. Tegenwoordig is het meer een nichemarkt in situaties waar geen vaste netwerken aanwezig zijn. Ook wordt het wel gekozen vanwege de gunstige prijs of het gemak, je hebt immers geen bekabeling in huis.

Mobiel internet
Een deel van de frequenties die op dit moment voor DVB-T gebruikt worden, mag vanaf juni 2015 ook voor mobiele telecommunicatie ingezet worden. Deze frequenties kunnen dan worden toegekend aan mobiele operators. Daarmee zouden twee van de vijf landelijke lagen verdwijnen die voor DVB-T beschikbaar zijn. Het aantal zenders zou dan afnemen van 29 naar 19.  

Het gebruik van de nieuwe uitzendtechniek DVB-T2 kan een uitkomst zijn om het huidige aantal zenders in stand te houden. Probleem is dat de meeste huidige ontvangers niet geschikt zijn. Het gebruik van 4G-diensten als alternatief voor DVB-T wordt eveneens bestudeerd.

KPN wil door met Digitenne
KPN liet al eerder weten Digitenne in ieder geval tot het einde van de looptijd van de huidige uitzendvergunningen aan te blijven bieden. Na het stoppen van de gratis verspreiding van de drie landelijke publieke tv-zenders via de satelliet is DVB-T de enige uitzendstructuur waar deze zenders na 1 augustus 2014 zonder maandelijkse abonnementskosten te zien zijn.

Bron: TotaalTV

Gepubliceerd: woensdag 9 juli 2014

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.