Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

Alternatief voor schotels aan flatgebouwen

Voor de vele schotels op balkons en aan gevels van flats om tv via de satelliet te ontvangen, komt nu een alternatief.

Door een aanpassing van het Nationaal Frequentieplan kunnen individuele satellietschotels aan gevels en op daken vervangen worden door kleine antennes. De ministerraad heeft daartoe besloten op 24 februari 2006 op voorstel van minister Brinkhorst.

Een satellietschotel op het dak kan via een zogenaamd ‘satelliet repeatersysteem’ omroepsignalen met een laag vermogen langs gevels van gebouwen uitzenden. Kleine antennes kunnen zo deze signalen oppikken waardoor satellietschotels niet meer nodig zijn.

Bovendien kunnen dan ook mensen in flats die ongunstig gelegen zijn ten opzichte van de satelliet, aan de noordkant van gebouwen, de beelden ontvangen  (een satellietschotel moet namelijk altijd op het zuiden gericht staan). Kleine antennes in huis kunnen de signalen van de schotel op het dak oppikken. Voorwaarde is wel dat ze andere gebruikers niet storen. Daarom is er een vergunning voor nodig.

Het Nationaal Frequentieplan is een soort bestemmingsplan op basis waarvan de overheid haar beleid uitvoert en vergunningen verleent. Het plan geeft per frequentieband aan voor welk type gebruik de band bestemd is. De frequentieband die onder voorwaarden de satelliet repeatersystemen toelaat is 10, 7 -12, 75 Ghz.

Gepubliceerd: vrijdag 24 februari 2006

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.