Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Digitale tv vergelijken

Review KPN Play

Review door Nick Klein - KPN's nieuwe dienst 'Play.' moet ervoor zorgen dat mensen hun tv-abonnement achterwege laten. In feite is Play niets meer dan interactieve televisie voor op je telefoon. De nieuwe tv-dienst die je onafhankelijk van je internetaanbieder kunt gebruiken, wordt deze zomer getest door 500 vrijwilligers, waaronder ondergetekende. In deze review neem ik KPN Play onder de loep en kijk of het een vervanging kan worden voor je tv abonnement.

Streaming de toekomst?

Sinds kort is er een nieuwe ontwikkeling op gang: het streamen van live televisie naar telefoon, tablet en laptop. De grote aanbieders bieden hier een brede variatie apps en sites voor aan. Zo heeft Ziggo Horizon Go, Tele2 Online TV en Vodafone TV Anywhere. Laatstgenoemde dienst is gratis voor klanten met een Vodafone Alles-in-een pakket en kost € 4,95 per maand bij een Vodafone Red of Smart mobiel abonnement. KPN is op dit moment zijn eigen dienst KPN Play. aan het bèta-testen. In dit artikel neem ik KPN Play. (ja, bewust met een punt, in tegenstelling tot Lebara Play) onder de loep en bekijk ik of dit een vervanger voor je tv-abonnement kan zijn.

Eerste indruk KPN Play.

De enige eis voor KPN Play. is een KPN-account. Na het aanmelden in de app met je abonnementsnummer en een toegestuurde pincode kun je direct de 25 door KPN geselecteerde zenders bekijken. Het pakket bestaat uit de basiszenders zoals de NPO, RTL en dergelijke.  Een ietwat opvallende toevoeging aan het aanbod zijn HBO 1, 2, 3 en HBO GO, de on Demand service van HBO.
 
Op het startscherm van de apps krijg je direct aanbevelingen te zien van wat je zou kunnen kijken. Aan de linkerkant zie je een klein menu met het burger-icoontje kun je het menu uitklappen. Met dezelfde knop laat het zoekbalkje zich ook direct zien. Deze lay-out biedt veel content in de eerste paar klikken van de app, erg gunstig voor het gebruiksgemak. De gehele interface werkt vrij soepel en heeft weinig last van traagheid.

Kwaliteit

De streamkwaliteit van Play is helaas (nog) niet zo hoog. De huidige standaard HD wordt niet ondersteund*. HD-ready is het hoogste wat op dit moment aangeboden wordt. Dat betekent dat je tv zeer waarschijnlijk meer beeldpunten kan tonen dan dat KPN je aanbiedt. Afgezien van het feit dat de resolutie nog niet volgens huidige standaarden is, valt er geen kwaad woord te zeggen over de rest van de streamkwaliteit. Het geluid is prima in orde, zelfs nadat de stream op pauze heeft gestaan. 

Qua snelheid valt er niets aan te merken op Play. Na het eerste laadmoment, als je een zender aanklikt is er in een hele aflevering van het NOS-journaal niet één keer gebufferd. De snelheid van de streams is goed, zelfs op de hoogste kwaliteit ervaar ik geen vertragingen.

Het grote scherm

Enige tijd geleden hebben we het over de Cast gehad, een klein apparaatje dat je achter in je tv stopt om hem 'Smart' te maken. KPN Play biedt ook ondersteuning voor de streamingstick van Google. Met een druk op de knop heb je de stream van je tablet op de tv of beamer staan. De overgang tussen programma’s loopt nog niet altijd even vloeiend als je Play op de Cast afspeelt, maar dit kan liggen aan het feit dat het nog een bèta-versie is. De stream blijft hangen op 720p, of HD-ready, ongeacht de resolutie van je televisie.

On Demand

Het On Demand aanbod is op dit moment nog wat karig in de app zelf. Dit kan komen vanwege nog niet voltrokken contracten met aanbieders. Wat veel goedmaakt is het feit dat HBO GO bij KPN Play inbegrepen zit. Met HBO GO zijn series zoals Game of Thrones en Silicon Valley beschikbaar wanneer je ze maar wilt zien. 

Een laatste leuke feature is het gepland opnemen van series, die je dan later op elk moment terug kan kijken. Je kunt in de tv-gids aanvinken dat je een aflevering wilt opnemen. De opgenomen aflevering verschijnt dan na de uitzending in het overzicht van opgenomen programma’s. Dit overzicht vult zich naargelang je meer toevoegt met een bonte verzameling series en films tot maximaal 200 uur kijktijd. Op deze manier kun je dus ook je eigen on Demand titels bij elkaar verzamelen.

Conclusie

Voor een testversie van de app is hij zeer compleet, niet alleen qua functionaliteit, ook qua aanbod. De meeste zenders die je in je normale zenderaanbod hebt, zitten erbij. De toevoeging van HBO is zeker welkom. Een van de weinige puntjes van kritiek is toch wel het gebrek aan Full-HD beeld. Dit is zeker in de tijd van de opkomst van 4K televisies een gemis. Van de abonnementsprijs moet Play het waarschijnlijk ook niet gaan hebben. Het HBO-pakket kost € 15, Play zal dus niet goedkoper dan dat worden. Daardoor is het nog maar de vraag of dit dé vervanger gaat zijn voor alles-in-1 abonnementen.

Nick Klein studeert IT aan de Hanzehogeschool Groningen en is parttime werkzaam voor Bencom.

*Update 27 juli 2016: KPN biedt momenteel 14 televisiezenders in HD. De overige live zenders en On Demand zijn nu nog in SD kwaliteit. 

* Update 2 juli 2018: KPN Play wordt niet meer aangeboden door KPN. 

Gepubliceerd: 10-03-2017


Geactualiseerd: vrijdag 10 maart 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.