Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

De smartcard

Voordat het digitale tijdperk zich aandiende, werd het signaal van een tv-uitzending draadloos verzonden (via zendmasten en antennes). Dit signaal kon door iedereen, die zich in het bereik van de zender bevond, ontvangen worden. Het was in deze situatie niet mogelijk om een abonnee die geen kijk- en luistergeld betaalde, af te sluiten van het signaal. Met de komst van tv via de (coax)kabel werd er al meer mogelijk en kon een abonnee van het signaal afgesloten worden door deze achter een filter te plaatsen. Dit was echter een kostbare aangelegenheid en daar moest wel voor betaald gaan worden.

Decoder

Een digitaal signaal wordt gecodeerd verzonden en is in die vorm door iedereen te ontvangen. Om de uitzending ook te kunnen bekijken moet het gecodeerde signaal gedecodeerd worden door een decoder in de vorm van een set-top-box of tv die is uitgerust met een CI-sleuf waarin een CAM-module geplaatst wordt. De decoder moet daarnaast nog worden voorzien van een smartcard waarop zich informatie met betrekking tot de abonnee en de beschikbare zenders bevinden. Of er moet een chip ingebouwd zijn in de decoder/module die de functie van de smartcard overneemt.

Elke smartcard is uniek

SmartcardEen smartcard is uniek en heeft een eigen nummer. Er kan dus per kaart beslist worden welke zenders een abonnee mag bekijken. De aanbieders van de programma’s zenden activeringscodes uit om smartcards van de betalende abonnees te activeren. Daarnaast wordt er elke maand een heractivatiesignaal verzonden om de kijkrechten van het abonnement actueel te houden. Wordt de smartcard langere tijd niet gebruikt, dan verliest deze zijn geldigheid en moet de smartcard geheractiveerd worden.

Bij de meeste digitale tv-aanbieders kan de heractivatie van een smartcard online of door te bellen naar een speciaal telefoonnummer. Bij Canaldigitaal kan dit ook per SMS. Er kunnen ook zenders bekeken worden zonder een geactiveerde smartcard. Om de vrije zender BVN (Beste van Nederland) te bekijken is het bijvoorbeeld niet nodig om een geactiveerde smartcard te hebben. Deze zender kan daardoor ook gebruikt worden om te controleren of de schotelinstallatie en de smartcard goed functioneren.

Maximum aantal smartcards

Alle aanbieders van digitale tv stellen een maximum aan het aantal smartcards per abonnement. Bij de meeste aanbieders kun je maximaal drie kaarten per abonnement registreren. Voor deze extra kaarten moet overigens wel worden betaald, de activatie onder hetzelfde klantnummer is gratis. Bij sommige aanbieders, zoals Caiway, moet er voor de extra smartcards ook per maand betaald worden. De smartcards die niet bij de leverancier zelf worden gekocht zijn vaak goedkoper dan bij de leverancier zelf.

Wil je op meerdere tv’s digitale kijken, dan heb je per televisie een decoder (of een set-top-box/CAM-module etcetera) nodig. In het verleden kon je de COAX kabel 'splitsen' om zo op meerdere televisies kabeltelevisie te kunnen ontvangen, dat is met digitale televisie niet meer mogelijk. 

29-11-2017