De smartcard

Voordat het digitale tijdperk zich aandiende, werd het signaal van een tv-uitzending draadloos verzonden. Dit signaal kon door iedereen die zich in het bereik van de zender bevond, ontvangen worden. Het was in deze situatie niet mogelijk om een abonnee die geen kijk- en luistergeld betaalde, af te sluiten van het signaal. Met de komst van tv via de (coax)kabel werd er al meer mogelijk en kon een abonnee van het signaal afgesloten worden door deze achter een filter te plaatsen. Dit was echter een kostbare aangelegenheid.

Decoder

Een digitaal signaal wordt gecodeerd verzonden en is door iedereen te ontvangen. Om de uitzending ook te kunnen bekijken moet het gecodeerde signaal nog wel gedecodeerd worden door een decoder in de vorm van een settopbox of tv die is uitgerust met een CI-sleuf waarin een CAM module geplaatst wordt. De decoder moet daarnaast nog worden voorzien van een smartcard waarop zich informatie m.b.t. de abonnee en de beschikbare zenders bevinden.

Elke smartcard is uniek

SmartcardEen smartcard is uniek en heeft een eigen nummer. Er kan dus per kaart beslist worden welke zenders een abonnee mag bekijken. De aanbieders van de programma’s zenden activeringscodes uit om smartcards van de betalende abonnees te activeren. Daarnaast wordt er elke maand een heractivatiesignaal verzonden om de kijkrechten van het abonnement actueel te houden. Wordt de smartcard langere tijd niet gebruikt, dan verliest deze zijn geldigheid en moet de smartcard geheractiveerd worden.

Bij de meeste digitale tv aanbieders kan de heractivatie van een smartcard online of door te bellen naar een speciaal telefoonnummer. Bij Canaldigitaal kan dit ook per SMS. Er kunnen ook zenders bekeken worden zonder een geactiveerde smartcard. Om de vrije zender BVN (Beste van Nederland) te bekijken is het niet nodig om een geactiveerde smartcard te hebben. Deze zender kan ook gebruikt worden om te controleren of de schotelinstallatie en de smartcard goed functioneren.

Maximum aantal smartcards

Alle aanbieders van digitale tv stellen een maximum aan het aantal smartcards per abonnement. Bij de meeste aanbieders kun je maximaal drie kaarten per abonnement registreren. Voor deze extra kaarten moet overigens wel worden betaald, de activatie onder hetzelfde klantnummer is gratis. Bij sommige aanbieders, zoals Caiway, moet er voor de extra smartcards ook per maand betaald worden. De smartcards die niet bij de leverancier zelf worden gekocht zijn vaak goedkoper dan bij de leverancier zelf. De smartcards van UPC zijn alleen bij de aanbieder zelf te koop.

Wil je op meerdere tv’s digitale tv kijken, dan heb je ook meerdere decoders nodig. Dit kan of een settopbox of een tv met ingebouwde decoder zijn. Bij UPC kan op dit moment per abonnement maar op maximaal twee tv’s digitaal gekeken worden. Er zijn aanbieders die extra decoders verhuren, bij andere moeten deze zelf gekocht worden.