Alle tv-aanbieders vergelijken en bestellen
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

De smartcard

Voordat het digitale tijdperk zich aandiende, werd het signaal van een tv-uitzending draadloos verzonden (via zendmasten en antennes). Dit signaal kon door iedereen, die zich in het bereik van de zender bevond, ontvangen worden. Het was in deze situatie niet mogelijk om een abonnee die geen kijk- en luistergeld betaalde, af te sluiten van het signaal. Met de komst van tv via de (coax)kabel werd er al meer mogelijk en kon een abonnee van het signaal afgesloten worden door deze achter een filter te plaatsen. Dit was echter een kostbare aangelegenheid en daar moest wel voor betaald gaan worden.

Decoder

Een digitaal signaal wordt gecodeerd verzonden en is in die vorm door iedereen te ontvangen. Om de uitzending ook te kunnen bekijken moet het gecodeerde signaal gedecodeerd worden door een decoder in de vorm van een set-top-box of tv die is uitgerust met een CI-sleuf waarin een CAM-module geplaatst wordt. De decoder moet daarnaast nog worden voorzien van een smartcard waarop zich informatie met betrekking tot de abonnee en de beschikbare zenders bevinden. Of er moet een chip ingebouwd zijn in de decoder/module die de functie van de smartcard overneemt.

Elke smartcard is uniek

SmartcardEen smartcard (of de ingebouwde chip) is uniek en heeft een eigen nummer. Er kan dus per kaart beslist worden welke zenders een abonnee mag bekijken. De aanbieders van de programma’s zenden activeringscodes uit om smartcards van de betalende abonnees te activeren. Daarnaast wordt er elke maand een heractivatiesignaal verzonden om de kijkrechten van het abonnement actueel te houden. Wordt de smartcard langere tijd niet gebruikt, dan verliest deze over het algemeen zijn geldigheid en moet de smartcard geheractiveerd worden (daar is een herstart van de decoder meestal afdoende voor).

Maximum aantal smartcards

Alle aanbieders van digitale tv stellen een maximum aan het aantal smartcards per abonnement. Bij de meeste aanbieders kun je maximaal drie kaarten per abonnement registreren. Voor deze extra kaarten moet overigens wel worden betaald, de activatie onder hetzelfde klantnummer is gratis.

Wil je op meerdere tv’s digitale kijken, dan heb je per televisie een decoder (of een set-top-box/CAM-module etcetera) nodig. In het verleden kon je de COAX kabel 'splitsen' om zo op meerdere televisies kabeltelevisie te kunnen ontvangen, dat is met digitale televisie niet meer mogelijk.

Mediabox

Met de komst van mediaboxen neemt het gebruik van een decoder in combinatie met een smartcard af. In een mediabox zit een chip ingebouwd die de functie van de smartcard heeft overgenomen. Het nadeel is dat je nu zelf geen apparaat naar keuze meer kunt aanschaven, waar je de smartcard in kunt schuiven. Je moet het apparaat dat geleverd wordt door jouw televisie aanbieder gebruiken.

23-08-2019

Vergelijk en kies de beste deal

Op Digitelevisie.nl vergelijken we gratis alle digitale tv pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.